F1 i HDD

F1 i HDD

Postnapisał JohnnyX sobota, 6 października 2018, 19:37

Po wyłączeniu prądu/zanikach napięcia w domu, mam problem z ponownym wykryciem dysku twardego WD ext3 eSata lub usb to samo na formuler F1

Zawsze pomaga postawienie hyperiona na nowo - to samo miałem na 5.8 i to samo mam na 6.1 :(

Hyperion 6.1 TC.

Jakieś pomysły ?
JohnnyX
 
Posty: 7
Dołączył(a): sobota, 21 kwietnia 2018, 17:04
Dekoder:: FORMULER F1

Re: F1 i HDD

Postnapisał zukon sobota, 6 października 2018, 19:51

Jak coś takiego się powtórzy to wykonaj komendy:

blkid
df
mount
fdisk -l (małe L)

I wklej tu lub wyślij do mnie ich wynik.

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!


Tymczasowy link do pobierania wszystkich image PKT


NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Administrator
 
Posty: 9181
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 21:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: F1 i HDD

Postnapisał JohnnyX niedziela, 7 października 2018, 15:36

Obecnie podpięte są dwa dyski
eSata - WD który wczoraj odłączeniu prądu od dekodera nie jest wykrywany
USB - Samsung - który spełnia pierwotne zadanie wyżej wymienionego WD

Kod: Zaznacz cały
root@formuler1tc:~# blkid
/dev/ubi0_0: UUID="ace46259-353b-4b21-b76d-b1aa1a63918c" TYPE="ubifs"
/dev/mtdblock2: UUID="1003430255" TYPE="ubi"
/dev/sda1: LABEL="SAMSUNG" UUID="7A9EFA169EF9CB21" TYPE="ntfs"
root@formuler1tc:~# df
Filesystem           1K-blocks      Used Available Use% Mounted on
ubi0:rootfs             447848    139600    308248  31% /
devtmpfs                160784         4    160780   0% /dev
tmpfs                       64         0        64   0% /media
tmpfs                   160920       288    160632   0% /var/volatile
/dev/sda1            2930255740 2565568092 364687648  88% /media/hdd
root@formuler1tc:~# mount
ubi0:rootfs on / type ubifs (rw,relatime)
devtmpfs on /dev type devtmpfs (rw,relatime,size=160784k,nr_inodes=40196,mode=755)
proc on /proc type proc (rw,relatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,relatime)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
tmpfs on /media type tmpfs (rw,relatime,size=64k)
tmpfs on /var/volatile type tmpfs (rw,relatime)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000)
fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw,relatime)
/etc/auto.network on /media/autofs type autofs (rw,relatime,fd=6,pgrp=462,timeout=5,minproto=5,maxproto=5,indirect)
djmount on /media/upnp type fuse.djmount (ro,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0)
/dev/sda1 on /media/hdd type fuseblk (rw,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
root@formuler1tc:~# fdisk -l

Disk /dev/sda: 3000.6 GB, 3000592977920 bytes, 732566645 sectors
Units = sectors of 1 * 4096 = 4096 bytes
Sector size (logical/physical): 4096 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk label type: dos
Disk identifier: 0x4919b6b4

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *          64   732563999  2930255744    7  HPFS/NTFS/exFAT
JohnnyX
 
Posty: 7
Dołączył(a): sobota, 21 kwietnia 2018, 17:04
Dekoder:: FORMULER F1

Re: F1 i HDD

Postnapisał sq9 niedziela, 7 października 2018, 19:15

ten co nie jest wykrywany też tak format ma HPFS/NTFS/exFAT :?:
dysk w NTFS i tuner na Linux to zły pomysł :idea:
HYPERION 6.2
Avatar użytkownika
sq9
Polish Koders Team
 
Posty: 2289
Dołączył(a): środa, 17 marca 2010, 22:38
Lokalizacja: Jo90db
Dekoder:: AX HD51

Re: F1 i HDD

Postnapisał JohnnyX niedziela, 7 października 2018, 19:26

sq9 napisał(a):ten co nie jest wykrywany też tak format ma HPFS/NTFS/exFAT :?:
dysk w NTFS i tuner na Linux to zły pomysł :idea:


Ten co był nie wykrywany mam ext3, wrzuciłem inny dysk -ntfs bo potrzebowałem na szybko nagrać parę rzeczy.

Teraz odłączyłem oba dyski, dałem driver switch z bluepanel -> system. Tuner się uruchomił ponownie i dysk ext3 został poprawnie wykryty.

Jakby się powtórzyła sytuacja to będę informował.
JohnnyX
 
Posty: 7
Dołączył(a): sobota, 21 kwietnia 2018, 17:04
Dekoder:: FORMULER F1

Re: F1 i HDD

Postnapisał komanek niedziela, 14 października 2018, 19:35

Podepnę się pod temat, mam problem z zamontowaniem dysku na F1 (w tej chwili Hyperion 6.1, na 5.7 było to samo).
Dysk SSD w obudowie podłączony pod USB. W BP w zakładce dysk montowanie /hdd ustawione na /dev/sda1, w Partition Manager jest informacja, że znalazło dysk - ustawiam 1 partycję jako całość i typ plików ext3 i po chwili wyskakuje, że wszystko zakończone, ale dysk zamontowany nie jest. Pewnie robię coś źle bo to pierwszy raz - tylko co?
Avatar użytkownika
komanek
 
Posty: 11
Dołączył(a): czwartek, 27 września 2012, 11:56
Dekoder:: AX HD51

Re: F1 i HDD

Postnapisał zukon niedziela, 14 października 2018, 20:20

1 - Usuń wszystkie wpisy w disk manager. Zapomnij, że ten dodatek istnieje ;)
2 - Podziel dysk od nowa na partycje i ustaw ext4
3 - Nadaj dyskowi nazwę najlepiej hdd komendą:
Kod: Zaznacz cały
tune2fs -L hdd /dev/sda1


Jak dalej będzie problem to daj znać.
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!


Tymczasowy link do pobierania wszystkich image PKT


NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Administrator
 
Posty: 9181
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 21:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: F1 i HDD

Postnapisał komanek niedziela, 14 października 2018, 20:58

Bóg zapłać dobry człowieku. Po tym i prostej komendzie mount wszystko pojawiło się tak jak powinno. Serwer Samba też się elegancko włączył.
Avatar użytkownika
komanek
 
Posty: 11
Dołączył(a): czwartek, 27 września 2012, 11:56
Dekoder:: AX HD51


Powrót do FORMULER

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości