Kilka pytań po zakupie Formuler 3.

Kilka pytań po zakupie Formuler 3.

Postnapisał Math czwartek, 30 czerwca 2016, 17:06

Jestem (mam nadzieję) szczęśliwym posiadaczem tunera Formuler3. Do tego dokupiłem kartę micoSD 32GB
Po moich kilku Kathrein i nBox'ach, ten tuner wydaje się pracować trochę na innej zasadzie i chyba inaczej obsługuje partycje i image.
Czy mogę prosić użytkowników o podpowiedzi w kilku kwestiach, bo opisów na temat tego tunera jak na lekarstwo.
1) Widziałem na necie zrzuty ekranu z tego tunera, gdzie była lista z możliwością wyboru innych image.
Mój tuner obecnie uruchamia się z image Hyperion 5.3, które domyślam się, jest zainstalowane we flashu.
Co trzeba zrobić aby móc zainstalować inne image i przy starcie tunera mieć możliwość wyboru?
2) Czy karta SD powinna być w innym formacie niż FAT32, aby można na niej instalować image?
3) Czy dobrym pomysłem jest podział karty SD na partycje? Chodzi mi o np. 3 partycje dla:
- SWAP, bo teraz gdy próbuję go włączyć dostaję komunikat, że dysk ma zły format. I tworzy mi jakiś SWAP w pliku aktywowanym (jeżeli dobrze doczytałem). Czy to jest poprawny SWAP czy lepiej mieć osobną partycję SWAP?
- EXT3, dla image
- FAT32 (pozostała pojemność) dla zdjęć, muzyki, nagrań itp
Czy jednak pozostawić kartę SD bez podziału? Tylko na jaki format ją formatować, aby można było równocześnie używać SWAP, odtwarzać zdjęcia, muzykę, nagrywać programy oraz instalować image.
4) Dysk niby poprawnie mi się zamontował (jako: /dev/mmcblk0p1). Ale gdy próbuję uruchomić z "Blue panel", "Partition manager" to pisze mi, - "Disk not detected". Tuner wówczas przestaje reagować i pomaga jedynie wyłączenie zasilania. Co jest nie tak?
4) Gdzie w image Hyperion 5.3 jest opcja wyboru sposobu wyłączania tunera po naciśnięciu przycisku na pilocie? Tzn. czy ma się pytać, czy ma przejść w stan czuwania, czy w stan głębokiego uśpienia. Nigdzie nie mogę tego znaleźć.
5) Poza tym po wybraniu z "Blue panel" ikony "Info center" tuner przestaje reagować zupełnie. Tzn. każdy przycisk pilota wyświetla w górnym prawym rogu "łapkę na niebieskim tle" i nie wiem co ona oznacza. A tuner nie reaguje.
Pomaga wówczas jedynie restart tunera.
Avatar użytkownika
Math
BetaTester
 
Posty: 408
Dołączył(a): środa, 27 stycznia 2010, 07:21
Dekoder:: Inny dekoder

Re: Kilka pytań po zakupie Formuler 3.

Postnapisał zukon czwartek, 30 czerwca 2016, 17:54

ad 1: Masz plugin openmultiboot. Uruchom go. Zapyta, gdzie ma się zainstalować (jest to operacja jednorazowa). Polecam na pena (na karcie SD nie sprawdzałem). Po tym na penie powstaną 2 katalogi open-multiboot i open-multiboot-upload:
Kod: Zaznacz cały
PKTeam Hyperion formuler3

formuler3 login: root
Password:
Last login: Mon Jun 13 21:51:18 CEST 2016 on pts/0






          ___________   ___    _____________
           \________ \  | |  / _____  ____/
               _____) | | |_/ /    | |     .---.   ,--.    _ .--..--.
               |  ___/  |  __'.    | |    / /__\\ `'_\ :  [ `.-. .-. |
               | |      | |  \ \   | |    | \__., // | |,  | | | | | |
               |_|      |_|   |_|  |_|     '.__.' \'-;__/ [___||__||__]


        ----------============ Polish Koders Team ============-----------




root@formuler3:~# cd /hdd
root@formuler3:/media/hdd# ls open*
open-multiboot:
open-multiboot-upload:
root@formuler3:/media/hdd#

open-multiboot: katalog w którym się instalują image
open-multiboot-upload: - do tego katalogu wgrywasz image spakowane w zip (na próbę wgraj sobie Hyperiona, tak jak go ściągnąłeś)

Jeszcze raz wybierasz plugin, instalujesz nim image, po instalacji wybierasz, że z niego chcesz startować. Po restarcie powinno już startować z multiboota. Przez chwilę na ekranie pojawi się możliwość zmiany image (pilotem)
ad 2: sugeruję ext4 - na partycjach windowsowych nie będzie potrafił utworzyć "plików linuxowych"
ad 3: starczą 2 partycje - najpierw ile się da na ext4 (najlepiej nadaj jej nazwę hdd) i na końcu partycja SWAP ok 512MB no MAX 1GB starczy z duuużym zapasem
Kod: Zaznacz cały
root@formuler3:/media/hdd# fdisk -l

Disk /dev/mtdblock0: 263 MB, 263192576 bytes, 514048 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes


Disk /dev/mtdblock1: 6 MB, 6291456 bytes, 12288 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes


Disk /dev/mtdblock2: 256 MB, 256901120 bytes, 501760 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes


Disk /dev/mmcblk0: 7969 MB, 7969177600 bytes, 15564800 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk label type: dos
Disk identifier: 0x00000000

        Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/mmcblk0p1            2048    15564799     7781376   83  Linux

Disk /dev/sda: 16.1 GB, 16051601408 bytes, 31350784 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk label type: dos
Disk identifier: 0x00038b0d

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1            2048    29362175    14680064   83  Linux
/dev/sda2        29362176    31350783      994304   82  Linux swap / Solaris
root@formuler3:/media/hdd#

ad 4: w wolnej chwili to sprawdzę, możliwe, że nie ma obsługi kart SD (jeszcze ;) )
ad 5: długie przyciśnięcie power to wyświetla. Ewentualnie ustawienia: menu/interfejs użytkownika/ustawienia klawiszy (piszę z pamięci)
ad 6: zdarzyło mi się to kiedyś po 1 instalacji i później już było ok. Ktoś jeszcze to zgłaszał, jak znajdę chwilę to sprawdzę.
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!

NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Polish Koders Team
 
Posty: 6841
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 21:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: Kilka pytań po zakupie Formuler 3.

Postnapisał Math czwartek, 30 czerwca 2016, 18:54

Wszystko fajnie i ze zrozumieniem @zukon opisałeś.
Ale jest problem nie do przeskoczenia jak na razie.

Cieszyłem się na ten tuner i na obsługę kart SD. Więc zainwestowałem dodatkowo w taką super szybką kartę SD.
Pena nadającego się do pracy z tunerem niestety nie mam. Tzn. mam jakiś stary, ale po pierwsze za mały, a po drugie zbyt wolny, aby katować nim taki super szybki tuner.
Pozostaje mi więc zaczekać, aż posprawdzasz czemu "Partition manager" wiesza tuner i wprowadzisz poprawki dla kartSD.

Jedyny plus jak na razie to ten, że karta SD mi jednak działa. Chociaż pozostawiłem ją dziewiczą z zakupu, czyli w formacie FAT32.
A stąd wiem, że działa (przynajmniej częściowo) bo tak jak pisałem wcześniej, ładnie się zamontowała i kreator utworzył na niej jakiś plik SWAP aktywowany. Chyba o wielkości 256 MB (jeżeli dobrze doczytałem, bo komunikat był jednorazowy).
Tylko czy taki plik aktywowany jest to dobra, gorsza czy równorzędna opcja w porównaniu do oddzielnej partycji SWAP?

Jeszcze tak zapytam.
1) Czy jakbym sobie chciał na razie (dopóki nie sprawdzisz i poprawisz współpracy kart SD) wgrać zupełnie od nowa image do flash to jak to się robi w Formuler3?
Na miejsce tego co mam, bo może jest jakieś wadliwe (stara wersja) i wgranie najnowszego rozwiąże wszystkie problemy.
2) Najnowsze image do pobrania z tego forum (PKT SVN-3400 HYPERION v5.3.1 Image) jest do flash, czy na pen lub kartę SD? Bo nie ma w opisie, a nie chciałbym na starcie nauki tego tunera zrobić z niego cegły.
3) Wchodziłem też w "Bluepanel" w aktualizacje, ale wywala jakiś błąd. Nie są dostępne, czy po prostu jest to chwilowy problem?
Avatar użytkownika
Math
BetaTester
 
Posty: 408
Dołączył(a): środa, 27 stycznia 2010, 07:21
Dekoder:: Inny dekoder

Re: Kilka pytań po zakupie Formuler 3.

Postnapisał zukon czwartek, 30 czerwca 2016, 19:16

Nie wiem, kiedy znajdę czas na ewentualne poprawki, na chwilę obecną mam rozgrzebane za dużo tematów i za mało czasu :(

Co do przygotowania pena w formacie linuxowym to zawsze możesz zrobić to "po staremu" - z konsoli:
Kod: Zaznacz cały
umount /dev/mmcblk0p1
fdisk /dev/mmcblk0p1

d - usuwa partycje
n - dodaje nową

Czyli jak chcesz "zrobić" 2 partycje to wpisz:
d,enter

i nowe partycje:
duża - n,p,1,enter,+30G,
mała - n,p,2,enter,enter

zmiana partycji 2 na swap:
t,2,82

zapis zmian: w

formatowanie:
mkfs.ext4 -L hdd /dev/mmcblk0p1
mkswap /dev/mmcblk0p2


Kod: Zaznacz cały
root@formuler3:/media/hdd# fdisk /dev/mmcblk0p1
Welcome to fdisk (util-linux 2.23.2).

Changes will remain in memory only, until you decide to write them.
Be careful before using the write command.

Device does not contain a recognized partition table
Building a new DOS disklabel with disk identifier 0xbb123ae6.

Command (m for help): p

Disk /dev/mmcblk0p1: 7968 MB, 7968129024 bytes, 15562752 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk label type: dos
Disk identifier: 0xbb123ae6

          Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System

Command (m for help): n
Partition type:
   p   primary (0 primary, 0 extended, 4 free)
   e   extended
Select (default p): p
Partition number (1-4, default 1): 1
First sector (2048-15562751, default 2048):
Using default value 2048
Last sector, +sectors or +size{K,M,G} (2048-15562751, default 15562751): +7G
Partition 1 of type Linux and of size 7 GiB is set

Command (m for help): p

Disk /dev/mmcblk0p1: 7968 MB, 7968129024 bytes, 15562752 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk label type: dos
Disk identifier: 0xbb123ae6

          Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/mmcblk0p1p1            2048    14682111     7340032   83  Linux

Command (m for help): n
Partition type:
   p   primary (1 primary, 0 extended, 3 free)
   e   extended
Select (default p): p
Partition number (2-4, default 2): 2
First sector (14682112-15562751, default 14682112):
Using default value 14682112
Last sector, +sectors or +size{K,M,G} (14682112-15562751, default 15562751):
Using default value 15562751
Partition 2 of type Linux and of size 430 MiB is set

Command (m for help): p

Disk /dev/mmcblk0p1: 7968 MB, 7968129024 bytes, 15562752 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk label type: dos
Disk identifier: 0xbb123ae6

          Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/mmcblk0p1p1            2048    14682111     7340032   83  Linux
/dev/mmcblk0p1p2        14682112    15562751      440320   83  Linux

Command (m for help): t
Partition number (1,2, default 2): 2
Hex code (type L to list all codes): 82
Changed type of partition 'Linux' to 'Linux swap / Solaris'

Command (m for help): p

Disk /dev/mmcblk0p1: 7968 MB, 7968129024 bytes, 15562752 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk label type: dos
Disk identifier: 0xbb123ae6

          Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/mmcblk0p1p1            2048    14682111     7340032   83  Linux
/dev/mmcblk0p1p2        14682112    15562751      440320   82  Linux swap / Solaris

Command (m for help): w
The partition table has been altered!

Calling ioctl() to re-read partition table.

WARNING: Re-reading the partition table failed with error 22: Invalid argument.
The kernel still uses the old table. The new table will be used at
the next reboot or after you run partprobe(8) or kpartx(8)
Syncing disks.
root@formuler3:/media/hdd#


tu nie ma żadnej magii :D

jakby co to porównaj z viewtopic.php?f=55&t=2419 - to jedno i to samo

Co do pytań:
ad 1 - image rozpakowujesz na pena w katalogu - tak jak jest w paczce. Pen do boxa, włączasz i powinno uruchomić flashowanie. Jak nie ruszy to zmieniasz nazwę pliku nofore na force - ruszy automatycznie aktualizacja.
ad 2 - to jedno i to samo, nie ma podziału jak na SH4
ad 3 - pewnie nie ma aktualizacji
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!

NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Polish Koders Team
 
Posty: 6841
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 21:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: Kilka pytań po zakupie Formuler 3.

Postnapisał Math piątek, 1 lipca 2016, 18:14

Math napisał(a):...5) Gdzie w image Hyperion 5.3 jest opcja wyboru sposobu wyłączania tunera po naciśnięciu przycisku na pilocie? Tzn. czy ma się pytać, czy ma przejść w stan czuwania, czy w stan głębokiego uśpienia. Nigdzie nie mogę tego znaleźć.
...

zukon napisał(a):...ad 5: długie przyciśnięcie power to wyświetla. Ewentualnie ustawienia: menu/interfejs użytkownika/ustawienia klawiszy (piszę z pamięci)


Bardzo ciężko poruszać się po tym menu i ręcznie przypisywać klawisze. Nie było to dla mnie intuicyjne i teraz strasznie sobie namieszałem dużo klawiszy. A opcji przywrócenia ustawień fabrycznych lub zerowania ustawień tam nie ma (przynajmniej ja nie znalazłem).
Zapytam więc, który plik jest za te ustawienia klawiszy odpowiedzialny? Wyczyścił bym go sobie lub przywrócę oryginał i będę miał tak jak przed moimi niefortunnymi zmianami.
Avatar użytkownika
Math
BetaTester
 
Posty: 408
Dołączył(a): środa, 27 stycznia 2010, 07:21
Dekoder:: Inny dekoder

Re: Kilka pytań po zakupie Formuler 3.

Postnapisał zukon piątek, 1 lipca 2016, 18:16

Nie wiem, musisz sam poszukać. Obstawiam /etc/enigma2/settings

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!

NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Polish Koders Team
 
Posty: 6841
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 21:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: Kilka pytań po zakupie Formuler 3.

Postnapisał arion75 piątek, 1 lipca 2016, 20:42

Witam.
Nie rozumiem czego nie rozumiesz. Ponowny wybór funkcji usuwa ją.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Formuler F3 // Enigma2 PKT HYPERION v5.3.1 Image
arion75
BetaTester
 
Posty: 112
Dołączył(a): sobota, 1 września 2012, 20:22
Lokalizacja: Belarus Pinsk
Dekoder:: SF918G

Re: Kilka pytań po zakupie Formuler 3.

Postnapisał Math niedziela, 3 lipca 2016, 11:16

Dzięki @arion75.
Nie przyszło mi to przez myśl. Teraz to jest jasne. :-)

Przy okazji mam jeszcze takie pytanie.
zukon napisał(a):...HBBTV odblokowane na Hyperionie.

Po kilku dniach od zakupu Formulera i nauki tunera na MIPS wrócę do powyższej informacji.
Bardzo mnie ona zaintrygowała więc zainstalowałem plugin HbbTV, aby sprawdzić co to takiego.
(Na internecie nie bardzo mogłem doszukać sie informacji jak z tego korzystać.)
Niestety przy jego uruchomieniu dostaje komunikat: "No detected HbbTV application."
Zapytam więc co powinienem jeszcze zrobić, aby działało HbbTV?
Avatar użytkownika
Math
BetaTester
 
Posty: 408
Dołączył(a): środa, 27 stycznia 2010, 07:21
Dekoder:: Inny dekoder

Re: Kilka pytań po zakupie Formuler 3.

Postnapisał zukon niedziela, 3 lipca 2016, 11:23

Pobrałeś z pluginów czy z jakiegoś innego źródła? Jak z pluginów i nie chce ruszyć to zrób pełen restart boxa - bo może po instalacji coś się nie podniosło. Działa na pewno.
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!

NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Polish Koders Team
 
Posty: 6841
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 21:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: Kilka pytań po zakupie Formuler 3.

Postnapisał Math niedziela, 3 lipca 2016, 11:34

Pobrałem z pluginów.
Restart robiłem kilka razy.

Zaznaczam, że mam tylko sygnał i kanały z satelity. DVB-T nie odbieram na tym tunerze (nie posiadam sticka DVB=T).
Mimo to plugin HbbTV powinien działać u mnie?
Chciałem po prostu przetestować co to takiego.
Może on nie będzie u mnie działał, bo czegoś "istotnego" mi brakuje?

Dodam jeszcze, że po jego pobraniu (i oczywiście restarcie tunera) pobrany plugin HbbTV nie pojawił mi się na wykazie "Przeglądarka pluginów" w "Bluepanel".
Nie mam więc żadnej opcji i możliwości odinstalowania go. :-( ( aby spróbować zainstalować ponownie).
Jest jedynie pod czerwonym klawiszem pilota na 8 pozycji wśród rozszerzeń.
Avatar użytkownika
Math
BetaTester
 
Posty: 408
Dołączył(a): środa, 27 stycznia 2010, 07:21
Dekoder:: Inny dekoder

Następna strona

Powrót do FORMULER

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości