Jak wgrac nowego softa NBOX enigma?PROBLEM E2

Re: Jak wgrac nowego softa NBOX enigma?PROBLEM E2

Postnapisał grzejnik czwartek, 15 marca 2012, 01:22

[quote= ]Po wgraniu uboota musisz wgrać nowe środowisko
W tym celu idź do katalogu
Generowanie_update
Uruchom saveenv i zapoznaj się ze sposobem utworzenia pliku update.
Plik ten zawiera ustawienia multiboota, MAC adres i inne.
Umieść go na penie i wystartuj tuner.


Wgranie do NAND
Z katalagu NAND pobierz plik update i zapisz na pena.
Na pena skopiuj także pliki rootfs.img oraz uImage
Przy starcie wybierasz opcję UPDT (update)
Na penie powinny się znajdowac:
update
uImage
rootfs.img

Wgranie do NAND image freebox
Z katalagu NAND_lamerek pobierz plik update i zapisz na pena.
Na pena skopiuj także pliki rootfs.img oraz kernel.img
Przy starcie wybierasz opcję UPDT (update)
Na penie powinny się znajdowac:
update
kernel.img
rootfs.img
[/quote]

Skąd wziąść pliki kernel i rootfs?Ciężko mi to idzie a nie chce nic popsuć :oops: .Z opisu wgrywania Multiboota wychodzi mi że:
1.Instalacja Multiboota pod freebox(w moim przypadku)

2.Nowe środowisko(dalej nie wiem co to znaczy :oops:,zaznaczam że nie będe podłączał żadnych dysków i penów,chce odpalać E2 z NAND ) i po co jest :oops:

3.Wgranie czegoś do NAND(chodzi mi o to co na początku tego postu)

Wiem że jestem MEGA początkujący i moje pytania pewnie wywołają salwy śmiechu ale chodzi mi tylko o łatwą(w przyszłości ) aktualizacje softu.Dzięki za pomoc :D
grzejnik
 
Posty: 13
Dołączył(a): środa, 14 marca 2012, 18:46
Dekoder:: SF1008GSE+

Re: Jak wgrac nowego softa NBOX enigma?PROBLEM E2

Postnapisał irk czwartek, 15 marca 2012, 09:07

grzejnik napisał(a):[...]
1.Instalacja Multiboota pod freebox(w moim przypadku)

2.Nowe środowisko(dalej nie wiem co to znaczy :oops:,zaznaczam że nie będe podłączał żadnych dysków i penów,chce odpalać E2 z NAND ) i po co jest :oops:

3.Wgranie czegoś do NAND(chodzi mi o to co na początku tego postu)

Wiem że jestem MEGA początkujący i moje pytania pewnie wywołają salwy śmiechu ale chodzi mi tylko o łatwą(w przyszłości ) aktualizacje softu.Dzięki za pomoc :D

1. Masz opisane
2. Nowe środowisko - to tzw. env czyli environment. To taki BIOS tunera. Zawiera informację o sposobie uruchamiania oraz - to bardzo ważne - parametry karty sieci. Czyli adres MAC (masz go na nalepce pod tunerem)
Musisz to wgrać bo inaczej tuner nie będzie poprawnie pracował. Całość generacji env do pliku update wykonuje proogram saveenv.
3. Wgranie do nand polega na: ściągnięciu wersji e2 do NAND, rozpakowaniu jej. W środku masz wymienione w opisie pliki. Kompiujesz na pena, pen do tunera. Przy startcie tunera wybierasz strzałkami góra dół opcję UPTD.
Tuner wgra sobie e2 do NAND.
Po restarcie strzałkami wybierasz NAND (gdy wgrałeś pkt) lub Nlam (gdy wgrałeś lamerka-freeebox)

Prościej już nie potrafię wytłumaczyć.
Od siebie dodam, czytaj forum i przećwicz wszystko na sucho, zanim zrobisz to z tunerem
Masz problem? Pisz na forum !!! Nie pisz na PW
Got a problem? Write to forum!!! Do not write on PW
Avatar użytkownika
irk
Polish Koders Team
 
Posty: 1764
Dołączył(a): poniedziałek, 25 lutego 2008, 12:40

Re: Jak wgrac nowego softa NBOX enigma?PROBLEM E2

Postnapisał grzejnik czwartek, 15 marca 2012, 14:18

Dzięki za wyjaśnienie :) Poćwiczę na sucho tak jak radzisz.Wszystko w miare kumam oprócz stworzenia Env.Zobaczę dziś jak mi pójdzie.Jak nie to zostawiam E2 v6.2.8 :oops:
grzejnik
 
Posty: 13
Dołączył(a): środa, 14 marca 2012, 18:46
Dekoder:: SF1008GSE+

Re: Jak wgrac nowego softa NBOX enigma?PROBLEM E2

Postnapisał grzejnik poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 18:19

w końcu dziś chciałem wgrać Multiboot-a pod freebox.Ale postępując według instrukcjii kolegi IRK za każdym razem po wciśnięciu POWER wyskakuje FAIL.Czytałem bardzo dokładną instrukcję ze 20 razu ale zawsze jest FAIL i juz nie wiem co robie źle :oops: Na penie F32 są niby pliki update.img i u-boot.bin i NIC!Ćwiczyłem na sucho tak jak kolega radził,skumałem wgrywanie ENV i update do NAND ale co z tego skoro uboota nie moge wgrać :twisted: :twisted:
grzejnik
 
Posty: 13
Dołączył(a): środa, 14 marca 2012, 18:46
Dekoder:: SF1008GSE+

Re: Jak wgrac nowego softa NBOX enigma?PROBLEM E2

Postnapisał niktwazny2 wtorek, 17 kwietnia 2012, 07:31

grzejnik napisał(a):w końcu dziś chciałem wgrać Multiboot-a pod freebox.Ale postępując według instrukcjii kolegi IRK za każdym razem po wciśnięciu POWER wyskakuje FAIL.Czytałem bardzo dokładną instrukcję ze 20 razu ale zawsze jest FAIL i juz nie wiem co robie źle :oops: Na penie F32 są niby pliki update.img i u-boot.bin i NIC!Ćwiczyłem na sucho tak jak kolega radził,skumałem wgrywanie ENV i update do NAND ale co z tego skoro uboota nie moge wgrać :twisted: :twisted:


A powie mi kolega GDZIE w opisie @Irk masz JAKIEKOLWIEK SŁOWO o jakimś multiuboocie?????!????? Wiec jak wgrywasz coś innego to czemu stosujesz się do instrukcji od czegoś innego?? Poza tym niema czegoś takiego jak jakiś uboot pod jakiś soft . Uboot który rekomendujemy obsługuje wsio każdy soft @Freeboxa również.... ehh .
Avatar użytkownika
niktwazny2
Polish Koders Team
 
Posty: 343
Dołączył(a): czwartek, 16 czerwca 2011, 11:56

Re: Jak wgrac nowego softa NBOX enigma?PROBLEM E2

Postnapisał Barticf wtorek, 17 kwietnia 2012, 08:15

Wgrało mi tą enigme pokazało OK na wyświetlaczu więc reset dekodera i teraz nie ładuje nic tylko pokazuje nand na wyświetlaczu i tyle
Barticf
 
Posty: 18
Dołączył(a): środa, 14 marca 2012, 19:41
Dekoder:: SF1008GSE+

Re: Jak wgrac nowego softa NBOX enigma?PROBLEM E2

Postnapisał irk wtorek, 17 kwietnia 2012, 08:31

Wszystko pisze w instrukcji.
Wgrało to w ten sposób kilkaset osób.
Jeżeli dla Ciebie to za trudne - to idź do kogoś kto potrafi czytać ze zrozumieniem.

Wczoraj dałem instrukcję wgrywania uboota b4t mojemu 11-letniemu synowi.
Nie ma pojecia o linuksie i tunerach.
Jest głównie graczem :)
Aktualizacja z uboot freebox do b4t, env oraz wgranie nebuli do NAND
Wgrał za pierwszym razem, bez pytań dodatkowych i pytał czy to naprawdę wszystko?
Pozostawię bez komentarza

to @grzejnik
albo twoje pliki na penie mają inne nazwy i rozszerzenia jak podajesz
albo masz źle fomatowanego pena.
Zobacz jak wygladają te pliki w total commanderze.
Masz problem? Pisz na forum !!! Nie pisz na PW
Got a problem? Write to forum!!! Do not write on PW
Avatar użytkownika
irk
Polish Koders Team
 
Posty: 1764
Dołączył(a): poniedziałek, 25 lutego 2008, 12:40

Re: Jak wgrac nowego softa NBOX enigma?PROBLEM E2

Postnapisał Barticf wtorek, 17 kwietnia 2012, 12:35

irk napisał(a):Wszystko pisze w instrukcji.

Pisze, pisze szkoda że za często zadaje pytania za wcześnie a kilka sek później doczytam i już wiem
Barticf
 
Posty: 18
Dołączył(a): środa, 14 marca 2012, 19:41
Dekoder:: SF1008GSE+

Re: Jak wgrac nowego softa NBOX enigma?PROBLEM E2

Postnapisał grzejnik wtorek, 17 kwietnia 2012, 20:57

PROBLEM SOLVED :D 7.1.4 wgrane..Wstyd się przyznać co było nie tak. :oops: :oops:
Okazało się że mój nowy pen był zj..any :lol: Na starym poszło od ''strzała''.
Dzięki @IRK za pomoc.
grzejnik
 
Posty: 13
Dołączył(a): środa, 14 marca 2012, 18:46
Dekoder:: SF1008GSE+

Re: Jak wgrac nowego softa NBOX enigma?PROBLEM E2

Postnapisał mariannass piątek, 27 kwietnia 2012, 21:54

A ja sobie nie moge poradzić z powrotem do Enigma2_V7.1.3 NAND którą miałem na początku zabawy z tunerem, wiec tak zmieniłem uboot na uboot_b4t_384_fix i wgrałem sobie E2 HAARP v3 Image ale nie działa mi karta tnk a na Enigma2_V7.1.2 działała wiec z braku czasu na grzebanie chciałem wrócić do tej enigmy2 i nie ogarniam jak to zrobić, pomoże ktoś ew. jak uruchomic tnk na tej e2 haarp v3



ok poradziłem sobie wszystko jest w paczce wystarczylo dokladnie poczytac ale mam putanie jak zrobic zeby tnk dzialalo na tym E2 HAARP
mariannass
 
Posty: 54
Dołączył(a): wtorek, 14 lutego 2012, 17:33
Lokalizacja: słubice
Dekoder:: SF1008GSE+

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dla początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Franek54 i 9 gości