Ustawienia diseq na konwertrer monoblock twin + twin

Ustawienia diseq na konwertrer monoblock twin + twin

Postnapisał bzyk83 czwartek, 8 marca 2018, 18:52

Mam problem ustawieniem Diseq. A mianowicie mam konwerter monoblock twin ustawiony na HB i Astre 19e. Dodatkowo dołożyłem konwerter twin na astre 23,5e. Podłączone jest to do dwóch przełączników diseq 2x1. Po jednym wyjściu z każdego konwertera do przełącznika. A potem do Nboxa z nagrywarką, czyli ma 2 wejścia. I teraz jak to poprawnie ustawić w tunerze? Teraz miałem ustawiony tryb prosty i działało jakoś 1 dzień, teraz nie odbiera nic z astry 19e. Po podłączeniu samego konwertera monoblock do tunera działa wszystko jak należy. Próbowałem też ustawić w trybie zaawansowanym, ale też nic nie odbiera z astry 19e
Ostatnio edytowano piątek, 1 czerwca 2018, 09:26 przez bzyk83, łącznie edytowano 1 raz
bzyk83
 
Posty: 29
Dołączył(a): czwartek, 13 października 2016, 23:16
Dekoder:: Inny dekoder

Re: Ustawienia diseq na konwertrer monoblock twin + twin

Postnapisał sq9 czwartek, 8 marca 2018, 21:41

tylko drugi kabel bezpośrednio z 23.5 do tunera :idea:
monoblok ma w sobie disqC więc ..... ;)
rozwiązaniem jest zastąpienie monobloka zwykłymi konwerterami twin i diseqC 4X1
Avatar użytkownika
sq9
Polish Koders Team
 
Posty: 2125
Dołączył(a): środa, 17 marca 2010, 23:38
Lokalizacja: Jo90db
Dekoder:: AX HD51

Re: Ustawienia diseq na konwertrer monoblock twin + twin

Postnapisał bzyk83 czwartek, 8 marca 2018, 22:16

sq9 napisał(a):tylko drugi kabel bezpośrednio z 23.5 do tunera :idea:

W ostateczności tak zrobię

sq9 napisał(a):monoblok ma w sobie disqC więc ..... ;)

Tak wiem, ale da radę połączyć diseq-i kaskadowo, tylko chyba musi obsłługiwać 2.0

sq9 napisał(a):rozwiązaniem jest zastąpienie monobloka zwykłymi konwerterami twin i diseqC 4X1

Znalazłem taki diseq, ciekawe czy czy by zdał egzamin
Obrazek

Ewentualnie to https://satsklep.pl/pl/p/Przelacznik-DI ... P-9216/363
bzyk83
 
Posty: 29
Dołączył(a): czwartek, 13 października 2016, 23:16
Dekoder:: Inny dekoder

Re: Ustawienia diseq na konwertrer monoblock twin + twin

Postnapisał zukon czwartek, 8 marca 2018, 22:45

Moje propozycje:
1 - do głowicy 1 podłącz sygnał z monoblock - będziesz miał HB i Astrę19E, do głowicy 2 przez diseqc 2/1 wejście 1 monoblock HB, wejście 2 Astra23E, walczyłem z czymś takim w 2011 viewtopic.php?f=76&t=3726 i działało to, widzę że obrazki poszły się już ... po tylu latach :( w każdym bądź razie to było chyba nawet w trybie prostym ustawione a jak nie to w zaawansowanym
2 - jest taki przełącznik Televes 7269 - ale drogi jest. Podłączasz albo 4 konwertery single albo po przełączeniu "pstryczka" monoblock i 2*single. Wygooglaj sobie kartę katalogową
3 - kup sobie 3*twin i 2*przełącznik 4/1.
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!


Tymczasowy link do pobierania wszystkich image PKT


NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Administrator
 
Posty: 8787
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 22:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: Ustawienia diseq na konwertrer monoblock twin + twin

Postnapisał bzyk83 czwartek, 8 marca 2018, 23:16

zukon jutro zrobię tak jak w pkt1 ;-)

Opcja 2, spoko. 36euro, ale w hiszpani znalazłem

Ad3. Niedawno zakupiłem tego monoblocka, i całkowicie zapomniałem że on ma już w środku diseq. Może rozbuduje jeszcze o kilka pozycji to zakupie pojedyńcze
bzyk83
 
Posty: 29
Dołączył(a): czwartek, 13 października 2016, 23:16
Dekoder:: Inny dekoder

Re: Ustawienia diseq na konwertrer monoblock twin + twin

Postnapisał bzyk83 piątek, 9 marca 2018, 13:58

Zrobione tak jak pisał zukon w pkt 1
Wrzucam foto dla potomnych jak ustawiony jest diseq. Działa w trybie zaawansowanym

1astr.png


1hb.png


Edit Mod: grafiki przeniesione na nasz serwer
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
bzyk83
 
Posty: 29
Dołączył(a): czwartek, 13 października 2016, 23:16
Dekoder:: Inny dekoder

Re: Ustawienia diseq na konwertrer monoblock twin + twin

Postnapisał bzyk83 piątek, 1 czerwca 2018, 09:14

Dołożyłem jeszcze jeden konwerter na Astrę 28,2E, oraz zmieniłem diseqc na 4x1. W końcu doszedłem z ustawieniami aby to działało bez zbędnych przełączników.
Instalacja wygląda tak:
monoblock 13+19 --> lnb2 w diseq
23,5 --> lnb3
28,2 --> lnb4
podłączone do głowicy A, analogicznie dla głowicy B
Teraz można oglądać i nagrywać z każdej satelity jednocześnie

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Tak wygląda instalacja. Docelowo będzie jeszcze jeden konwerter na 4,8E lub 0,8W.
Obrazek Obrazek
bzyk83
 
Posty: 29
Dołączył(a): czwartek, 13 października 2016, 23:16
Dekoder:: Inny dekoder


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość