Multiuboot B4T fix

Re: Multiuboot B4T fix

Postnapisał Tata61 piątek, 23 grudnia 2016, 18:04

Witam
pen sformatowany tak
Kod: Zaznacz cały
mkfs.ext3 -I 128 -b 4096 /dev/sdb1
Avatar użytkownika
Tata61
 
Posty: 259
Dołączył(a): sobota, 21 września 2013, 10:41
Dekoder:: ADB

Re: Multiuboot B4T fix

Postnapisał arabek24 piątek, 24 lutego 2017, 00:03

Witam, mój nbox padł a19 i a20 ciemnosc ale jak podłączyłem a19 do 3.3v i a20 do innego 3.3v to ożył, bb widzi go jest polaczenie, ale jak wrzucam na pena ubota to mam


************************************************
Board - STi7100
Uboot with Boot selection
-=*[ B4Team ]*=-
************************************************
*************************************************************



U-Boot 1.3.1 (Mar 11 2012 - 14:25:54) - stm23_0057

DRAM: 128 MiB
NOR: 4 MiB
NAND: 64 MiB
In: serial
Out: serial
Err: serial
Hit any key to stop autoboot: 0
(Re)start USB...
USB: scanning bus for devices... 2 USB Device(s) found
scanning bus for storage devices... 1 Storage Device(s) found
** Bad partition 1 **
## Booting image at a5000000 ...
Bad Magic Number
ADB_Box>
arabek24
 
Posty: 8
Dołączył(a): piątek, 20 marca 2015, 20:30
Lokalizacja: uk
Dekoder:: Inny dekoder

Re: Multiuboot B4T fix

Postnapisał miyamoto piątek, 24 marca 2017, 10:46

W pierwszym poście widnieje informacja o typie pamięci FST lub FSU. Jeżeli masz tuner z oryginalną pamięcią (zwora na A20) to masz FST. Mam tuner nbox BSKA gdzie na płycie mam przylutowany kabelek do punktu A19. Pamięć oryginalna bo klej też jest oryginalny nie drapany. Niestety nie widać innych oznaczeń na płycie. Czy powyższy opis może sugerować że mam pamięć FSU ?
miyamoto
 
Posty: 2
Dołączył(a): niedziela, 19 marca 2017, 18:10
Dekoder:: Inny dekoder

Re: Multiuboot B4T fix

Postnapisał wchpikus piątek, 24 marca 2017, 11:27

Mam podobnie, a20 lezy,a19 wstaje ale nie da sie skasowac..nie wiem jak juz do tego podejsc,chyba tylko jtag

Sent from my SM-A510F using Tapatalk
wchpikus
 
Posty: 9
Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2015, 12:24
Dekoder:: Inny dekoder

Re: Multiuboot B4T fix

Postnapisał meffiu18 niedziela, 7 maja 2017, 20:21

WItam , mam problem , otóż po wgraniu b4T na wyświetlaczu mam tylko USB. i CUST, nie wiem co dalej bo po naciśnięciu ok na jedną z dwóch opcji zapalają się wszystkie diody. Próbowałem dograć env ale nie wiem jak.

Problem rozwiązany, moim błędem było zmienianie rozszerzenia pliku env na .img
meffiu18
 
Posty: 2
Dołączył(a): niedziela, 7 maja 2017, 17:54
Dekoder:: ADB

Re: Multiuboot B4T fix

Postnapisał raafuls sobota, 24 czerwca 2017, 19:36

Witam, chcialem przejsc na tego ubota z freebox, zrobilem wszystko wg instrukcji jednak pojawia sie taki komunikat, szukalem rozwiazania jednak nie znalazlem oto co mi HT wypluwa
Kod: Zaznacz cały
U-Boot 1.3.1 (Nov  7 2011 - 15:31:12) - stm23_0053

DRAM:  128 MiB
NOR:     4 MiB
NAND:   64 MiB
In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
(Re)start USB...
USB:   scanning bus for devices... 2 USB Device(s) found
       scanning bus for storage devices... 1 Storage Device(s) found
reading update.img

** Unable to read "update.img" from usb 0:1 **


env
Kod: Zaznacz cały
baudrate=115200               
flash=FST
board=mb442_27
monitor_base=0xA0000000
monitor_len=0x00040000
monitor_sec=1:0-3
load_addr=0x84000000
unprot=protect off $monitor_sec
update=erase $monitor_sec;cp.b $load_addr $monitor_base $monitor_len;protect on
$monitor_sec
ipaddr=192.168.2.200
ethaddr=00:01:02:03:04:05
serverip=192.168.2.100
gateway=192.168.2.1
bootargs=console=ttyAS0,115200 root=/dev/sda1 rw mem=128m
coprocessor_mem=4m@0x10000000,4m@0x10400000 rootdelay=6
init=/bin/devinit
bootcmd=usb reset;ext2load usb 0:1 a5000000
/boot/uImage;bootm a5000000
stdin=serial
stdout=serial
stderr=serial

Environment size: 599/32764 bytes

Czy moglby mi ktoś podpowiedzieć co jest nie tak ?

Pen 3 razy Formatowalem na FAT32 i 3 razy to samo

edit: wgrałem na inny pendrive i poszło.
raafuls
 
Posty: 2
Dołączył(a): wtorek, 13 czerwca 2017, 12:52
Dekoder:: ADB

Re: Multiuboot B4T fix

Postnapisał matmaz sobota, 8 lipca 2017, 07:59

Siema Panowie,

zabrałem się do modyfikacji mojego nBOX z OpenPLI na Hyperion. Wszystko zrobiłem zgodnie z:

viewtopic.php?f=94&t=4074
viewtopic.php?f=93&t=5667

ale niestety wstaje mi tylko NEBULA V3, natomiast Hyperion (NAND B4T) ani OpenPLI (NAND Lamerek) za żadne skarby nie chcą stać i stoją na napisie NAND ... Skrypt do update przechodzi dobrze z wszystkimi READ, CLEAN, WRITE ale nie chce wstać :(

Podpowiecie coś?
matmaz
 
Posty: 1
Dołączył(a): piątek, 7 lipca 2017, 17:50
Lokalizacja: Polska
Dekoder:: Inny dekoder

Re: Multiuboot B4T fix

Postnapisał dev14 niedziela, 16 lipca 2017, 23:58

Witam.
Posiadam wgranego multiuboota b4t fix, startuję hyperiona 4.5 od ponad roku z hdd, chciałem dograć do pamięci NAND openpli (była wgrana nebula), pliki kernel.img i rootfs.img posiadam z backupa z innych tunerów moich. Dołączyłem do tego plik update dla lamerek do nand i po włożeniu pena wybrałem opcje update z tunera. Proces przebiegł pomyślnie lecz po wybraniu lamerka z nand tuner zaświeci 4 diody i nie rusza dalej, tak samo z b4t nand. Co robię nie tak. Trzeba na nowo generować env ? skoro po wybraniu hdd1 rusza hyperion bez problemu ?
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
PS. Plik update który jest w katalogu nand lamerek powinien być w takim zapisie jak jest czy dodana końcówka.img ?
dev14
 
Posty: 8
Dołączył(a): niedziela, 9 lutego 2014, 12:33
Dekoder:: ADB

Poprzednia strona

Powrót do Abc

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości