Multiuboot B4T fix

Multiuboot B4T fix

Postnapisał irk niedziela, 11 marca 2012, 19:04

Wersja stabilna 384Mhz 11.03.2012 fst&fsu
Poprawiono 'gubienie' env

Zawiera:
-obsługę skryptow
-obsługę crc32
-obsługę LZMA
-poprawa zarządzaniem bootmenu
-poprawka lan:
MAC pobierany z env
obsługa dhcp

Umożliwia aktualizację: env , u-boot , NAND
z USB (wybor pilot lub Front Panel)

UWAGA! Nie wgrywać do dekoderów przerobionych przez MODCHIP

Wyświetlane komunikaty

VFD---------------LFD

env
load NET config----------L1-N
load HELLO---------------L1-H
saveenv [G:1]------------S-L1
load BOOT MENU---------L2-B
saveenv [G:2]------------S-L2
DONE! SAVE:OK ----------OK-

uboot
CLEAR FLASH-------------C--1
SAVE backup u-Boot------S--B
SAVE u-Boot---------------S--1
Update OK------------------OK-
CRC SAVE ERROR---------CS-1
CRC READ ERROR---------CR-1
LOAD ERROR---------------LE-1

nand
LOAD uImage--------------L--1
CLEAR NAND---------------C--1
SAVE uImage---------------S--1
ERROR uImage-------------E--1
LOAD rootfs.img-----------L--2
CLEAR NAND----------------C--2
SAVE rootfs.img------------S--2
ERROR rootfs.img----------E--2
Update OK-------------------OK-


Sposob instalacji:

Rozróznienie u-bootów:
U-boot lamerka (Freebox)
Przy starcie zwykle pisze BOOT
Po nacisnięciu POWER podczas włączenie tunera na wyświetlaczu pojawia się PROG

U-boot b4t
Przy starcie zwykle pisze NBOX (dla BSKA)
lub B4Team (dla BSLA)
Nie reaguje na klawisz POWER podczas włączenie tunera


FST czy FSU ?
To typ pamięci flash. Jeżeli masz tuner z oryginalna pamięcią (zwora na A20)
to jest to na 100% FST
Jeżeli nie masz zwory, to szukaj oznaczenia, przerabiający montując FSU zwykle to pisze na zew. lub w środku.
Jeżeli nie jesteś pewien, to muszisz wejść do Hyper Terminala i wydać polecenie:
fli lub flinfo
Przykład pokazuje jak zgłasza się FLASH FSU

Kod: Zaznacz cały
     nbox> fli

     Bank # 1: CFI conformant FLASH (16 x 16)  Size: 4 MiB in 32 Sectors
        Intel Standard command set, Manufacturer ID: 0x20, Device ID: 0x0C
        Erase timeout: 8192 ms, write timeout: 1 ms
        Buffer write timeout: 1 ms, buffer size: 8 bytes

        Sector Start Addresses:
        A0000000       RO      A0020000       RO     A0040000        RO     A0060000 E            A0080000

Ważne jest DEVICE ID
0x0A – FST
0x0B – FSB – dajemy u-boot FST
0x0C – FSU – dajemy u-boot FSU


Pen fat32

Jeżeli posiadasz uboot lamerka (freebox) idź do katalogu
z_uboot_freebox_bez_crc (brak kontroli poprawności zapisu)
Skopiuj pliki na pena plik update. Zmień nazwę na update.img
Z paczki 384_Mhz_fst lub 384_Mhz_fsu wypakuj odpowiedni dla Twojego tunera
plik i zmień jego nazwę na u-boot.bin, skopiuj go na pena.
i aktualizuj soft trzymając przy starcie klawisz POWER
na Front Panelu.

Jeżeli posiadasz uboot b4t (stara wersja) musisz go aktualizować poprzez HyperTerminal. Idź do katalogu B4Team update.

Jeżeli posiadasz uboot b4t 'Wersja stabilna
384Mhz 26.02.2012'
rozpakuj 384Mhz_fst i pliki: update oraz u-boot.bin
skopiuj na pena.
Przy starcie wybierz UPDT lub UPDATE
Załączony update pozwala na bezpieczna aktualizację
u-boota b4t razem z crc (kontrola poprawności zapisu)
Operacja jest bezpieczna.
Wykonywana jest kopia nowego u-boota pod adres a0100000
Następnie wgrywany jest nowy u-boot pod adres a0000000

Wgranie dowolnego uboota (b4t lub freebox)

idź do katalogu
z_uboot_b4t_bez_crc (brak kontroli poprawności zapisu)
Skopiuj pliki na pena plik update.
Z paczki 384_Mhz_fst lub 384_Mhz_fsu wypakuj odpowiedni dla Twojego tunera
plik i zmień jego nazwę na u-boot.bin,
lub zrób to samo z ubootem freebox-a
skopiuj go na pena.


Po wgraniu uboota musisz wgrać nowe środowisko:
Nowe środowisko - to tzw. env czyli environment. To taki BIOS tunera. Zawiera informację o sposobie uruchamiania oraz - to bardzo ważne - parametry karty sieci.
Czyli adres MAC (ethaddr) - masz go na nalepce pod tunerem
Musisz to wgrać bo inaczej tuner nie będzie poprawnie pracował. Całość generacji env do pliku update wykonuje proogram saveenv.

W tym celu idź do katalogu
Generowanie_update
Uruchom saveenv i zapoznaj się ze sposobem utworzenia pliku update.
Plik ten zawiera ustawienia multiboota, MAC adres i inne.
Umieść go na penie i wystartuj tuner.


Wgranie do NAND
Z katalagu NAND pobierz plik update i zapisz na pena.
Na pena skopiuj także pliki rootfs.img oraz uImage
Przy starcie wybierasz opcję UPDT (update)
Na penie powinny się znajdowac:
update
uImage
rootfs.img

Wgranie do NAND image freebox
Z katalagu NAND_lamerek pobierz plik update i zapisz na pena.
Na pena skopiuj także pliki rootfs.img oraz kernel.img
Przy starcie wybierasz opcję UPDT (update)
Na penie powinny się znajdowac:
update
kernel.img
rootfs.img

Od tego momentu dysponujesz:
1. Możliwoscią aktualizacji tunera (UPDT lub UPDATE)
2. Własnym unikalnym adresem MAC
3. Pełnym multibootem zgodnym z opisem w saveenv

Aktualizacja pozwala na
- wgranie dowolnego oprogramowania do NAND
- wgranie nowego uboota
- wgranie env


Wszystkie potrzebne skrypty zostały załączone do paczki

ABC
1. u-boot to program startowy tunera, taki BIOS. Ważny i należy uważać aby czegoś nie zepsuć. Od jego wersji zależy możliwość obsługi image, stabilność itp. Należy uaktualniać go ze zrozumieniem. Jak coś zepsujesz może Cię czekać serwis.
2. Nowe środowisko - to tzw. env czyli environment. To takie ustawienia BIOS tunera. Zawiera informację o sposobie uruchamiania oraz - to bardzo ważne - parametry karty sieci. Czyli ethaddr: adres MAC (masz go na nalepce pod tunerem) Tutaj zdefiniowany jest multiboot, czyli wybór skąd startuje Twoje image.
Musisz to wgrać bo inaczej tuner nie będzie poprawnie pracował. Całość generacji env do pliku update wykonuje program saveenv. Przy startcie tunera wybierasz strzałkami góra dół opcję UPTD lub USB
Tuner wgra sobie env
3. Wgranie do nand polega na: ściągnięciu wersji e2 do NAND, rozpakowaniu jej. W środku masz wymienione w opisie pliki. Kopiujesz na pena, pen do tunera. Przy startcie tunera wybierasz strzałkami góra dół opcję UPTD.
Tuner wgra sobie e2 do NAND.
Po restarcie strzałkami wybierasz NAND (gdy wgrałeś pkt) lub Nlam (gdy wgrałeś lamerka-freeebox)

uboot_b4t_384_fix.zip

EDIT dodałem do paczki plik update dla hyperiona

Gorące podziękowania dla Teamu B4T & PKT
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Masz problem? Pisz na forum !!! Nie pisz na PW
Got a problem? Write to forum!!! Do not write on PW
Avatar użytkownika
irk
Polish Koders Team
 
Posty: 1887
Dołączył(a): poniedziałek, 25 lutego 2008, 11:40

Re: Multiuboot B4T fix

Postnapisał Wiech54 piątek, 20 kwietnia 2012, 08:39

Witam
Używam dłuższy czas Multiuboota B4T fix. Bardzo mi pasuje, ale ostatnio walczę z jednym problemem. A mianowicie mam kłopot z wyświetlaniem podczas ładowania uboota. Po prostu wyświetlanie jest nieprawidłowe (głupie rzeczy pokazuje wyświetlacz, nie widać co się wybiera do załadowania). Problem wynikł po zamontowaniu do BSKA przerobionego wyświetlacza od 5720. Przeróbka polegała na przemontowaniu z płytki od 5720 na płytkę BSKA potrzebnych elementów (pewnie niepotrzebnie to zrobiłem ale trudno).
Po uruchomieniu się uboota i w momencie gdy w HT widać jak zaczyna się uruchamianie image, wyświetlacz zaczyna wyświetlać wszystko tak jak być powinno i dalej jest w porządku. Sprawdzałem na różnych softach (PKT, Freebox).
Tymczasem na wgranym uboocie od Freeboxa wszystko od początku (uruchamianie uboota, wybór bootowania) jest prawidłowo wyświetlane.

Taki mądry to ja nie jestem żeby podłubać w uboocie (nie robiłem tego więc nie wiem jak) ale z podpowiedzi kolegi z forum wynika że chyba trzeba by coś w sterowniku od wyświetlacza zmienić bo uboot jakiś sterownik powinien mieć w sobie. (może "przeflancować" sam sterownik wyświetlacza z uboota od Freeboxa?).
Jestem pewnie jedynym użytkownikiem z takim wyświetlaczem i pewnie nie warto dla jednego faceta tracić czas ale gdybym wiedział jak się dobrać do tego uboota to może sam bym coś zaradził, niestety wiedza nieco za mała.
Każda wskazówka mile będzie widziana.
ESI88,UHD88, BXZB
Wiech54
 
Posty: 156
Dołączył(a): środa, 1 czerwca 2011, 05:55
Dekoder:: ADB

Re: Multiuboot B4T fix

Postnapisał SebiCo piątek, 20 kwietnia 2012, 08:47

Przykładowo w bootargs wygląda to tak
Kod: Zaznacz cały
set bootdesc_0 'HDD1            '
set bootcmd_0 'set bootdesc_default 0; saveenv; run bootargs_0; run bootkern_0'
set bootkern_0 'ide reset; ext2load ide 0:2 a5000000 /boot/uImage; bootm a5000000'
set bootargs_0 "set bootargs console=ttyAS0,115200 root=/dev/sda2 rw ip=$ipaddr:$gateway:$serverip:$netmask:eth0:off mem=128m coprocessor_mem=4m@0x10000000,4m@0x10400000 rootdelay=6 nwhwconf=device:eth0,hwaddr:$ethaddr init=/bin/devinit"

jak widać w lini
Kod: Zaznacz cały
set bootdesc_0 'HDD1            '

są spacje
zmodyfikuj linie do postaci
Kod: Zaznacz cały
set bootdesc_0 'HDD1'

wgraj do tunera i sprawdź jaki wtedy będzie efekt.
Oczywiście musisz tak zmodyfikować wszystkie wyświetlane komunikaty
UWAGA !!! NIE PONOSZĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA UŻYTKOWANIE OPROGRAMOWANIA PKT NIEZGODNIE Z PRAWEM !
Avatar użytkownika
SebiCo
Polish Koders Team
 
Posty: 3831
Dołączył(a): niedziela, 10 lutego 2008, 09:35

Re: Multiuboot B4T fix

Postnapisał Wiech54 piątek, 20 kwietnia 2012, 11:03

Dzięki za odzew. Coś podobnego robiłem wcześniej w sumie z niezłym wynikiem i zapisałem sobie ten poprawiony plik ENV, ale teraz po 2 tygodniach po wgraniu do tunera nie działa mi to wyświetlanie. Może coś "przekombinowałem" w pliku w międzyczasie. Spróbuję jeszcze raz to poprawić. Próbowałem bawić się poleceniem display "i tu text" ze spacjami i znakami różnymi ale teraz mi coś nie chce wyświetlać nic. Pobawię się jeszcze.
Po skróceniu spacji efekt jest taki że wyświetlają mi się wszystkie dolne segmenty wyświetlacza "________________" oczywiście bez znaków ". Dobrze że mam wyświetlacz LED oryginał, to po zamianie chociaż coś widzę co wybrać przy ewentualnym wgrywaniu.
ESI88,UHD88, BXZB
Wiech54
 
Posty: 156
Dołączył(a): środa, 1 czerwca 2011, 05:55
Dekoder:: ADB

Re: Multiuboot B4T fix

Postnapisał mariannass czwartek, 26 kwietnia 2012, 22:32

Panowie.....namieszałem coś z ubootem b4t, wiec tak pendrive fat32 podlaczylem do tunera włączyłem do prądu z wciśniętym przyciskiem power wyskoczył napis PROG i czekałem czekałem 10 minut......wyłączył sie prąd na pół dnia........... teraz objaw taki ze po włączeniu wyskakuje napis USB UPDATE......i zero reakcji, dekoder z orginalna pamiecią i ze zworka, na a19 jest boot zapasowy ale jeszcze sie nie doszkoliłem jak to naprawić, pomoze mi ktos z instrukcją co wgrac na pena zeby miec ten uboot b4t, bo w tej chwili sie poddałem... :|
mariannass
 
Posty: 55
Dołączył(a): wtorek, 14 lutego 2012, 16:33
Lokalizacja: słubice
Dekoder:: SF1008GSE+

Re: Multiuboot B4T fix

Postnapisał irk piątek, 27 kwietnia 2012, 07:05

Nic sie nie stało. Zaprogramowałeś uboota b4t a teraz czeka na env.
Przeczytaj instrukcję parę razy i samodzielnie rozwiążesz problem.
Wszystko jest opisane.
Masz problem? Pisz na forum !!! Nie pisz na PW
Got a problem? Write to forum!!! Do not write on PW
Avatar użytkownika
irk
Polish Koders Team
 
Posty: 1887
Dołączył(a): poniedziałek, 25 lutego 2008, 11:40

Re: Multiuboot B4T fix

Postnapisał mariannass piątek, 27 kwietnia 2012, 08:24

He...dzięki bardzo,faktycznie nic sie nie stalo, uboot się wgrał, wgrałem envy i działa!!!!!!! ale nie moge sobie poradzić z tym ze tnk mi nie działa na PKT ADB E2 NEBULA v1 Image podpowie ktoś co trzeba ustawić, może w w emu manager czy gdzieś indziej???
mariannass
 
Posty: 55
Dołączył(a): wtorek, 14 lutego 2012, 16:33
Lokalizacja: słubice
Dekoder:: SF1008GSE+

Re: Multiuboot B4T fix

Postnapisał irk piątek, 27 kwietnia 2012, 08:59

Nie zaśmiecaj wątku. Załóż temat w Camy i muduły lub dla poczatkujacych.
Działanie czytnika kart nie ma nic wspólnego z ubootem.
Masz problem? Pisz na forum !!! Nie pisz na PW
Got a problem? Write to forum!!! Do not write on PW
Avatar użytkownika
irk
Polish Koders Team
 
Posty: 1887
Dołączył(a): poniedziałek, 25 lutego 2008, 11:40

Re: Multiuboot B4T fix

Postnapisał Prosument1 piątek, 29 czerwca 2012, 12:35

@irk

Mam takie pytanie:box nie drapany,zworka A20 i chcę wgrać ubota B4T na starego z 2011.Przy założonej zworce A20 jest widziany jako A00.I teraz sedno:gdzie w takim razie wgra się zapasowy?Bez zworki przy wymienionym flashu wgrywa się pod A19,a ze zworką?
Obrazek
Prosument1
 
Posty: 126
Dołączył(a): poniedziałek, 12 marca 2012, 17:36
Dekoder:: ADB

Re: Multiuboot B4T fix

Postnapisał irk piątek, 29 czerwca 2012, 13:26

Ze zworka wgrywa się pod A20 + A19
Ale nie wolno podpiąć na tych punktów 'na kenar'.
Przy wpiętym A20, A19 podpinamy przez rezystor bodaj 10K
Ale tutaj Jacek musiałby się wypowiedzieć ;)
Masz problem? Pisz na forum !!! Nie pisz na PW
Got a problem? Write to forum!!! Do not write on PW
Avatar użytkownika
irk
Polish Koders Team
 
Posty: 1887
Dołączył(a): poniedziałek, 25 lutego 2008, 11:40

Następna strona

Powrót do Abc

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości