HYPERION E2 a NBOX i PIG

Re: HYPERION E2 a NBOX i PIG

Postnapisał garysek wtorek, 26 listopada 2013, 23:50

Nie wiem czy jeszcze te dane komu potrzebne, ale jak jest temat to napiszę.

- zwora na A19
- zasilanie z HDD
- BSLA z głowicą od BZZB
- Hyperion v3 odpalany z NAND, partycja SWAP na HDD
- skórka PKT_RedHD

PIG włączyłem świadomie i celowo w celu przetestowania, Hyperion zainstalowany niedługo po premierze. W pewnym momencie zaczęły pojawiać się krzaczki na wyświetlaczu, tj. najpierw jakieś kropki w górnej części, a później (na drugi dzień) napisy stawały się coraz bardziej nieczytelne, poza tym system cały czas działał OK. Postanowiłem go w końcu przestartować (Force reboot z BP) no i już nie wstał po restarcie. Wyświetlacz całkowicie czarny i brak żadnej reakcji. Po odpaleniu z adresu A0200000 sprawdziłem polecenie md A0100000 co się tam dzieje i nic szczególnego nie zauważyłem, u-boot jakby normalnie się zaczynał, wgrałem samego u-boota pod A010, env nie ruszalem. Tuner normalnie odpalił system, czyli ENV zostało nietknięte.
garysek
 
Posty: 9
Dołączył(a): sobota, 5 marca 2011, 23:36
Dekoder:: ADB

Re: HYPERION E2 a NBOX i PIG

Postnapisał bloto22 wtorek, 21 stycznia 2014, 10:14

witam

Trzeba by bylo zmienić b4t uboota, żeby nie zapisywał w tym samym miejscu gdzie się znajduje.

Powinno to rozwiązać problem, nie wiem czy zwrócił ktoś uwagę ze w pewnym momencie, sektor jest odbezpieczany i zapisuje sobie coś.


I pewnie w tym momencie po restarcie uboot leci w powietrze.., można by było się dla testu pokusić o zmianę.


Ale bez PKT chęci, niestety sami nic nie zdziałamy.


Pozdrawiam
bloto22
 
Posty: 57
Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 14:52
Dekoder:: GI XPeed LX1

Re: HYPERION E2 a NBOX i PIG

Postnapisał niktwazny2 wtorek, 21 stycznia 2014, 11:29

@bloto22 miałem nie pisać bo widzę talent oratorsko pisarski ci się włączył ale jak czytam pierdoły to .....

Jaki uboot przeinstalować jakie sektory ??!??? Błąd jest w konstrukcji SPRZĘTOWEJ DEKODERA i tyle .. Tak jakbyś upalone ścieżki na płycie głównej próbował 'naprawić' przez zainstalowanie oprogramowania. NIE MA możliwości naprawienia tego programowo AMEN!!! A to że jednym wywala innym nie cóż nie ma na to ani zasady ani reguły... żadne zasilacze też nie pomogą jak się wywala.. Mam 3 tunery i w jednym pig wywala ZAWSZE a w 2 innych NIGDY cokolwiek bym nie zmieniał (zasilacze , kondensatory itp itd//).........
Avatar użytkownika
niktwazny2
Polish Koders Team
 
Posty: 507
Dołączył(a): czwartek, 16 czerwca 2011, 11:56

Re: HYPERION E2 a NBOX i PIG

Postnapisał irk wtorek, 21 stycznia 2014, 11:41

Dodam jeszcze że od wersji hyperion na NBOXa żaden soft nie ma programowo dostępu
do FLASH.
Więc jakiekolwiek zabiegi programowe są o kant stołu.......
Masz problem? Pisz na forum !!! Nie pisz na PW
Got a problem? Write to forum!!! Do not write on PW
Avatar użytkownika
irk
Polish Koders Team
 
Posty: 1889
Dołączył(a): poniedziałek, 25 lutego 2008, 12:40

Re: HYPERION E2 a NBOX i PIG

Postnapisał bloto22 wtorek, 21 stycznia 2014, 20:17

Ale przecież podczas startu uboot sektor jest odbezpieczany i zabezpieczany ponownie.....

Nie chodzi o hyperiona, tylko o restart..., w tym momencie b4t odbezpiecza sobie sektor i zapewne wywala się uboot... jak mamy piga włączonego.

Mając żrodła można by było to zmienić żeby b4t zapisywał w innym miejscu a nie w tym samym gdzie się aktualnie znajduje.


Poruszam temat bo, tak mi się wydaje ale od 4 miesiecy z pig włączonym, uboot się nie wysypał... ale to nie był b4t...

zasilanie dla zworki z oddzielnego regulatora o stałym natezeniu (koszt CAŁE 3zł)



Zapewne macie rację, w przypadku innych dekoderów. :)


Nigdzie nie napisałem o hyperionie.. tylko o uboot..
bloto22
 
Posty: 57
Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 14:52
Dekoder:: GI XPeed LX1

Re: HYPERION E2 a NBOX i PIG

Postnapisał niktwazny2 wtorek, 21 stycznia 2014, 20:45

Ranyyy facet Ubooty freeboxowe z PIGEM też wylatywały czy to tak cięzko zrozumieć? to nie wina uboota tylko tunera i to też nie każdego ale TY WIESZ lepiej a reszta nie . :lol: SPRZĘTU TO WINA A NIE SOFTU!!! bez względu na to jaki masz uboot są tunery co będą działać na PIG i takie co będą wywalać uboota!!! AMEN!!!!!!
Aha każdy uboot przy zmianie żródła bootowania odbezpiecza sektor w celu zapisu zmiany źródła bootowania ale taki urook ubootów z możliwością wyboru- zarówno freeboxa jak i nasz ale........cóż to na pewno też wiesz :P

A co do 'jakości wiedzy' elektronicznej świadczy ten cytat :
regulatora o stałym natezeniu
:D :D :D aż mi natężenie brzucha od śmiechu się zmieniło :P
Avatar użytkownika
niktwazny2
Polish Koders Team
 
Posty: 507
Dołączył(a): czwartek, 16 czerwca 2011, 11:56

Re: HYPERION E2 a NBOX i PIG

Postnapisał irk środa, 22 stycznia 2014, 10:18

bloto22 napisał(a):[...]
Nie chodzi o hyperiona, tylko o restart..., w tym momencie b4t odbezpiecza sobie sektor i zapewne wywala się uboot... jak mamy piga włączonego.
[...]

Nigdzie nie napisałem o hyperionie.. tylko o uboot..


Przeczytaj sobie jakie bzdury piszesz...
W czasie startu masz TYLKO wystartowanego uboota - z tym się zgadzasz.
Jaki masz PIG w momencie startu systemu?
FLASH wywala się w trakcie pracy tunera a nie w trakcie startu uboota
Masz problem? Pisz na forum !!! Nie pisz na PW
Got a problem? Write to forum!!! Do not write on PW
Avatar użytkownika
irk
Polish Koders Team
 
Posty: 1889
Dołączył(a): poniedziałek, 25 lutego 2008, 12:40

Re: HYPERION E2 a NBOX i PIG

Postnapisał max95100 czwartek, 3 kwietnia 2014, 22:52

niktwazny2 napisał(a):Aha każdy uboot przy zmianie żródła bootowania odbezpiecza sektor w celu zapisu zmiany źródła bootowania ale taki urook ubootów z możliwością wyboru

sorki że się wcinam w konwersację, a gdyby był u-boot, który by odpalał tylko firmware b4t rozwiązało by to problem??

irk napisał(a):
bloto22 napisał(a):[...]
FLASH wywala się w trakcie pracy tunera a nie w trakcie startu uboota


sorki nie było pytania nie doczytałem ;]
Avatar użytkownika
max95100
 
Posty: 97
Dołączył(a): sobota, 4 sierpnia 2012, 21:49
Dekoder:: ADB

Re: HYPERION E2 a NBOX i PIG

Postnapisał SlaWasII niedziela, 21 września 2014, 14:59

Nie wiem czy moje info coś da, ale napiszę co wiem.

- uboot b4t na flashu
- BSLA
- zworka na A20
- HYPERION v4
- skin Silver z PIG

Bladego pojęcia nie mam skąd bierze 3,3V. Zworkę mam wyprowadzoną na górę płyty.
Odratowałem z A19.

PS
PIG jest dla mnie zbędnym bajerem. Ot, włączyłem z ciekawości.
SlaWasII
 
Posty: 9
Dołączył(a): niedziela, 31 sierpnia 2014, 16:23
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Dekoder:: ADB

Re: HYPERION E2 a NBOX i PIG

Postnapisał GaaD środa, 17 grudnia 2014, 03:32

A może przypadkowość wywalania nie jest wcale taka przypadkowa?
BZZB po wymianie procka i pamięci bez zworek.

1. PIG włączony sygnał po EURO - działa bez problemowo
2. PIG włączony sygnał HDMI - działa bezproblemowo
3. PIG włączony sygnał HDMI + włączone sterowniki CEC - wywala ubota
4. PIG wyłączony sygnał HDMI + włączone sterowniki CEC - działa bezproblemowo.

Może zatem połączenie PIG z CEC powoduje problem?
GaaD
 
Posty: 2
Dołączył(a): sobota, 11 czerwca 2011, 21:54

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Image

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości