BMT 1.00 NESSIE

Re: BMT 1.00 NESSIE

Postnapisał awantura środa, 23 lutego 2011, 13:49

Witam
Nie wiem czy cos przeoczylem ,nic nie zminialem w ustawieniach czuwania i ustwienich dysku , a dysk na czuwaniu jest goracy , sparwdzcie jak u Was .

Krzysztof
awantura
 
Posty: 114
Dołączył(a): niedziela, 25 października 2009, 23:14

Re: BMT 1.00 NESSIE

Postnapisał czarny środa, 23 lutego 2011, 15:42

cienki napisał(a):Witam!
Czy u Was działa poprawnie aspector plugin tzn. czy usuwa czarne pasy na dole i górze ekranu.
U mnie na kanałach HD nie działa. To samo mam na sifteam na pluginie set_screen.
Można byłoby to naprawić bo muszę używać dodatkowego pilota TV od mojej plazmy (Panasonic full hd).
W Pacco v9 dobrze to działało.

Tak z ciekawości - po co używasz aspektora na kanałach HD, przecież tam masz zawsze 16:9 full screen obraz
http://www.bmteam.eu
IPBOX 9000HD, 2xDVB-S2, HDD 1TB. BMT on board.
XSARIUS ALPHA HD10, DVB-S2, HDD 250GB. BMT on board.
HOMECAST MAGIC PRO+, 2xDVB-S2, HDD 1TB. BMT on board.
Avatar użytkownika
czarny
 
Posty: 364
Dołączył(a): wtorek, 6 października 2009, 16:33

Re: BMT 1.00 NESSIE

Postnapisał cienki środa, 23 lutego 2011, 18:42

Używam aspektora po to by zlikwidować pasy na dole i górze ekranu tak lepiej mi się ogląda. Ale ten plugin nie poszerza obrazu w pionie przynajmniej u mnie. Na PKT E2 automatycznie poszerza i w pacco v9 też dobrze działało. Jak chcę zlikwidować pasy to używam pilota z TV i przycisku aspect. Zależy mi na tym aby to działało bo teraz muszę używać dodatkowego pilota tylko dla tej jednej funkcji. Jeżeli dałoby się to poprawić to z góry dziękuję.
Avatar użytkownika
cienki
 
Posty: 43
Dołączył(a): niedziela, 3 maja 2009, 14:53

Re: BMT 1.00 NESSIE

Postnapisał jaro44 środa, 23 lutego 2011, 21:40

cienki napisał(a):Używam aspektora po to by zlikwidować pasy na dole i górze ekranu tak lepiej mi się ogląda. Ale ten plugin nie poszerza obrazu w pionie przynajmniej u mnie. Na PKT E2 automatycznie poszerza i w pacco v9 też dobrze działało. Jak chcę zlikwidować pasy to używam pilota z TV i przycisku aspect. Zależy mi na tym aby to działało bo teraz muszę używać dodatkowego pilota tylko dla tej jednej funkcji. Jeżeli dałoby się to poprawić to z góry dziękuję.


nie wiem, ale mi to działa, a pytanie @czarnego dotyczyło kanałów HD, na których ten problem ponoć u Ciebie występuje.
Otóż jest to niemożliwe jak napisał kolega wyżej ;)
Ipbox-9000HD-rev4-2xdvbs2(conexant)+HDD 500MB 2,5'.
BMT-NESSIE
jaro44
 
Posty: 167
Dołączył(a): poniedziałek, 16 lutego 2009, 16:21

Re: BMT 1.00 NESSIE

Postnapisał zimalondyn środa, 23 lutego 2011, 23:48

witam czy ktos z was wie co jest z tym formatem hdd, dlaczego nie moge dysku formatowac , wczesniej dzialal na e2

nawet w czuwaniu chodzi caly czas ,wiec musze box z tylu wylaczac na noc

w menu jest funkcja : ustawienia PVR
ktore nie sa widoczne (nie dzialaja) nie da sie w nie wejsc zeby formatowac, usunolem
do not format hdd i dalej nic
prosze ma ktos rozwiazanie na ten problem?

nie chce miec kolejny raz zepsutego dysku
Czlowiek mysli ze wie wszystko, hhmmm tylko kiedy???

good english
Avatar użytkownika
zimalondyn
 
Posty: 58
Dołączył(a): czwartek, 13 stycznia 2011, 19:18
Lokalizacja: london
Dekoder:: CUBEREVO 9000

Re: BMT 1.00 NESSIE

Postnapisał AnWis czwartek, 24 lutego 2011, 06:49

zimalondyn napisał(a):...co jest z tym formatem hdd, dlaczego nie moge dysku formatowac...


Sprawdź na telnecie czy został usunięty 'dont_format_hdd', komendą :

kasowanie: rm -f /var/etc/dont_format_hdd
sprawdzenie: ls -la /var/etc

Jeżeli jest skasowany, to najprościej usuń partycje z hdd:

fdisk /dev/sda

następnie litera 'd' i kasujesz po kolei wszystkie partycje na dysku, na końcu zapis tablicy 'w' i wyjście z telnetu. Restart boxa (dłuższe wciśnięcie 'power' na pilocie) i po restarcie image powinien z automatu sformatować poprawnie, czyli sda1-swap i sda2-dane.

Oczywiście pamiętamy o zworce na hdd celem spowolnienia transferu (musi być sata1), bo tak sprzętowo tuner powinien być spięty z hdd.
Pozdrawiam. AnWis.
[ipbox-9000hd ~ 2xdvb-s2 ~ hdd-1.5tb ~ flash: dgs-mod ~ hdd/pen: e2-mod]
Avatar użytkownika
AnWis
 
Posty: 84
Dołączył(a): niedziela, 5 kwietnia 2009, 02:17

Re: BMT 1.00 NESSIE

Postnapisał gbrutus piątek, 25 lutego 2011, 15:25

awantura napisał(a):Witam
Nie wiem czy cos przeoczylem ,nic nie zminialem w ustawieniach czuwania i ustwienich dysku , a dysk na czuwaniu jest goracy , sparwdzcie jak u Was .

Krzysztof


Zauważyłem, że gdy odpalam soft z partycji na dysku, przechodząc w stan czuwania, dysk nadal się kręci (nie przechodzi w uspienie). Namiast gdy soft odpalam z partycji pendrive (lub z flasha) czuwanie dziala bez problemu, dysk po 1-2 ch od momentu przejscia 2 czuwanie się wyłaczą (słychać charakterystyczny odgłos).

Możliwe że w czuwaniu system korzysta z dysku twardego i dlatego nie może go uśpić.

Ja mam za to inny problem - nagrywanie z opónionym wyłączeniem (przejściem w stan czuwania po nagraniu).
Otóż albo mi wogole nie przechodzi w stan czuwania (kończy się nagranie i nic się nie dzieje), albo przechodzi w czuwanie, tylko nie wyłącza wiatraczka.
IPBOX 9000HD+2xDVB-S2+HDD 1TB. BMT NESSIE on board.
gbrutus
 
Posty: 64
Dołączył(a): niedziela, 10 stycznia 2010, 20:55
Dekoder:: UFS913

Re: BMT 1.00 NESSIE

Postnapisał zimalondyn piątek, 25 lutego 2011, 17:36

AnWis napisał(a):
zimalondyn napisał(a):...co jest z tym formatem hdd, dlaczego nie moge dysku formatowac...


Sprawdź na telnecie czy został usunięty 'dont_format_hdd', komendą :

kasowanie: rm -f /var/etc/dont_format_hdd
sprawdzenie: ls -la /var/etc

Jeżeli jest skasowany, to najprościej usuń partycje z hdd:

fdisk /dev/sda

następnie litera 'd' i kasujesz po kolei wszystkie partycje na dysku, na końcu zapis tablicy 'w' i wyjście z telnetu. Restart boxa (dłuższe wciśnięcie 'power' na pilocie) i po restarcie image powinien z automatu sformatować poprawnie, czyli sda1-swap i sda2-dane.

Oczywiście pamiętamy o zworce na hdd celem spowolnienia transferu (musi być sata1), bo tak sprzętowo tuner powinien być spięty z hdd.



tak tylko ze telnet mi nie dziala , nie chce sie polaczyc

u mnie nie ma zadnych zworkow na dysku ,sa 4 piny luzem w jednej linii (seagate 160 gb

ale doszedlem do problemu formatowania , wiec pasek do hdd byl wypiety do polowy

to jest raczej dziwne ze na e2 dysk dzialal
Czlowiek mysli ze wie wszystko, hhmmm tylko kiedy???

good english
Avatar użytkownika
zimalondyn
 
Posty: 58
Dołączył(a): czwartek, 13 stycznia 2011, 19:18
Lokalizacja: london
Dekoder:: CUBEREVO 9000

Re: BMT 1.00 NESSIE

Postnapisał amhome środa, 2 marca 2011, 20:54

Witam,
Mam pytanie do posiadaczy 900HD, czy działa Wam nagrywanie i odtwarzanie gdy włączony jest TimeShift?
Ja mam taki efekt, że przy włączonym TS, nagrywa się ale przy próbie odtworzenie pojawia się komunikat "Koniec pliku".

Pozdrawiam:
Pozdrawiam.
AMO
amhome
 
Posty: 30
Dołączył(a): poniedziałek, 14 grudnia 2009, 23:17
Dekoder:: GM7162

Re: BMT 1.00 NESSIE

Postnapisał gbrutus wtorek, 8 marca 2011, 07:52

amhome napisał(a):Witam,
Mam pytanie do posiadaczy 900HD, czy działa Wam nagrywanie i odtwarzanie gdy włączony jest TimeShift?
Ja mam taki efekt, że przy włączonym TS, nagrywa się ale przy próbie odtworzenie pojawia się komunikat "Koniec pliku".

Pozdrawiam:


Pewnie używasz mgcamd-a ?
IPBOX 9000HD+2xDVB-S2+HDD 1TB. BMT NESSIE on board.
gbrutus
 
Posty: 64
Dołączył(a): niedziela, 10 stycznia 2010, 20:55
Dekoder:: UFS913

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Image BMT

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron