Ipbox 9900 na wyświetlaczu system start.

Ipbox 9900 na wyświetlaczu system start.

Postnapisał mz77 niedziela, 17 maja 2015, 12:27

WItam,przy uruchomienieu tunera Ipbox 9900 pojawia sie ,,Loader Booting" pózniej pojawia się Sytem Start i to wszystko.Proszę o wskazówki co mam zrobić.
mz77
 
Posty: 1
Dołączył(a): czwartek, 12 lipca 2012, 11:26

Re: Ipbox 9900 na wyświetlaczu system start.

Postnapisał niktwazny2 niedziela, 17 maja 2015, 12:48

NIE TEN DZIAŁ!!!
Avatar użytkownika
niktwazny2
Polish Koders Team
 
Posty: 507
Dołączył(a): czwartek, 16 czerwca 2011, 11:56

Re: Ipbox 9900 na wyświetlaczu system start.

Postnapisał zukon niedziela, 17 maja 2015, 18:08

Ewidentnie zły dział ;) przenoszę.

mz77 napisał(a):WItam,przy uruchomienieu tunera Ipbox 9900 pojawia sie ,,Loader Booting" pózniej pojawia się Sytem Start i to wszystko.Proszę o wskazówki co mam zrobić.

Napisz coś więcej, jak to się stało, że masz to co masz i co chcesz osiągnąć? System był we flash? gdzieś indziej? jaki system?
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!


Tymczasowy link do pobierania wszystkich image PKT


NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Administrator
 
Posty: 8787
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 22:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: Ipbox 9900 na wyświetlaczu system start.

Postnapisał Rafciu czwartek, 5 maja 2016, 21:25

Jeśli mogę to wykorzystam temat bo właśnie mam identyczny problem z swoim IPBOX 9900.
U mnie sytuacja wyglądała następująco W odbiorniku zainstalowany jest dysk jako sda1 i pendrive podzielony na trzy partycje sdb1 z Hyperion 4, sdb2 z Hyperion 5.1 i sdb3 SWAP. Obecnie korzystałem z Hyperiona 5.1 zainstalowane na sdb2. Jakieś kilka dni temu zauważyłem że gdy dekoder jest w czuwaniu ciągle pracuje dysk i nie chce się uśpić. Profilaktycznie wykonałem ponowna konfigurację dysku restart odbiornika i wszystko wróciło do normy ale tylko do wieczora kiedy dysk znów się nie uśpił po zakończeniu oglądania Tv po dwóch dniach nakryłem że dysk włącza się sam około godziny 23:00. Nie miałem czasu żeby grzebać się z tym więc wyłączyłem dekoder z prądu n drugi dzień gdy go uruchomiłem dysk bez problemu uśpił się ale nie mogłem na niego wejść po sprawdzeniu w terminalu (fdisk -l) okazało się że dysk zmienił się z sda1 na sdc1 Więc zainstalowałem go i było ok, ale za jakiś czas znów dysk zaczął się kręcić bez sensu wyłączyłem dekoder z prądu bo byłem zajęty, dziś gdy go włączyłem na wyświetlaczu pojawia się: "Loader Booting" a następnie "System Start" i dalej nic się nie dzieje, no i tak jest za każdym razem.
Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale po włączeniu do sieci najpierw powinien pojawić się napis IPBOX 9900 i po wciśnięciu szybko klawisza MENU można wybrać skąd ma być botowane image w obecnej chili nie można również wykonać tej operacji.
Powiem szczerze pierwszy raz mi się to zdarzyło i nie mam pojęcia co robić.
Rafciu
 
Posty: 75
Dołączył(a): poniedziałek, 12 września 2011, 23:42
Lokalizacja: Mazury
Dekoder:: IPBOX9900

Re: Ipbox 9900 na wyświetlaczu system start.

Postnapisał zukon czwartek, 5 maja 2016, 22:35

Strzelam: śrubokręt, dobre światło i przegląd kondensatorów ;) Coraz częściej się to zdarza w tych boxach i podobnie się objawia (albo wariuje w tym momencie albo chwilę później - stop na Loading Modules)

No chyba, że masz kabel rs232 - to zrób log.
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!


Tymczasowy link do pobierania wszystkich image PKT


NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Administrator
 
Posty: 8787
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 22:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: Ipbox 9900 na wyświetlaczu system start.

Postnapisał Rafciu czwartek, 5 maja 2016, 23:19

Tak w ogóle to pozdrowionka dla Ciebie Zukon z Mazur :D
Strzeliłeś w 10.
Miałem to napisać jutro po naprawie no ale jak się odezwałeś to potwierdzę, zaraz po napisaniu postu na forum wpadłem na pomysł by odłączyć dysk i zobaczyć, czy wystartuje bez dysku. No i po zdjęciu obudowy zauważyłem spuchnięty jeden z kondensatorów. U mnie na płycie jest data 18.06.2009 rok więc nie ma co się dziwić ze już elektrolity siadają dlatego jeśli to będzie tylko to to i tak wymienię wszystkie w zasilaczu.
Dziękuje
Rafciu
 
Posty: 75
Dołączył(a): poniedziałek, 12 września 2011, 23:42
Lokalizacja: Mazury
Dekoder:: IPBOX9900

Re: Ipbox 9900 na wyświetlaczu system start.

Postnapisał Rafciu niedziela, 15 maja 2016, 12:43

Pozwolę sobie napisać wpis pod wpisem, tak już informacyjnie awaria usunięta, tak jak zasugerował Zukon i ja sam się dojrzałem powodem był uszkodzony jeden z kondensatorów 3300uF/10V . Jak by ktoś miał taki problem polecam od razu wymianę wszystkich kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu. Nie jest to może jakiś błąd ale w moim zasilaczu Ab-com zastosował kondensatory aż 3 producentów, ha ha ha :D składali z czego mieli.
Rafciu
 
Posty: 75
Dołączył(a): poniedziałek, 12 września 2011, 23:42
Lokalizacja: Mazury
Dekoder:: IPBOX9900

Re: Ipbox 9900 na wyświetlaczu system start.

Postnapisał MRCZ czwartek, 15 września 2016, 20:50

Witam, pozwolę sobie wbić w temat, mam podobny problem jak mz77 - takie same objawy. Przegląd kondensatorów i wymiana (2x2200 i 2x3300). Po wymianie dalej stoi na system start, nie mogę nawiązać połączenia przez putty - brak reakcji. Z drugim takim samym tunerem łączę się bez problemu. Ma ktoś może jakiś pomysł?
MRCZ
 
Posty: 44
Dołączył(a): poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 07:19
Dekoder:: UFS912

Re: Ipbox 9900 na wyświetlaczu system start.

Postnapisał zukon czwartek, 15 września 2016, 21:04

Wrzuć log z rs232
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!


Tymczasowy link do pobierania wszystkich image PKT


NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Administrator
 
Posty: 8787
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 22:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: Ipbox 9900 na wyświetlaczu system start.

Postnapisał MRCZ czwartek, 15 września 2016, 21:30

zukon napisał(a):Wrzuć log z rs232

zukon nie mogę się połączyć przez RS232, próbowałem przez putty i brak reakcji...
MRCZ
 
Posty: 44
Dołączył(a): poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 07:19
Dekoder:: UFS912

Następna strona

Powrót do Dział dla Początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron