Konfiguracja Oscam

Konfiguracja Oscam

Postnapisał zbuntowany wtorek, 17 maja 2011, 12:18

Witam, pierwszy raz konfiguruje oscam i mam kilka pytań:
1. Jak skonfigurować w oscam serwer aby z innego tunera mgcamd łączył się do niego.
2. Jak ustawić w oscam klient aby łączył się do newcs do innego tunera.
3. I gdzie trzeba ustawić w oscam aby świeciła karta słoneczka.
Do tej pory wszystko działało mi na innych tunerach mgcamd+newcs ale na tunerze 9900 mam problem z tym klientem i serwerem więc zdecydowałem się przejść na oscam jako klient i serwer który z samą kartą chodzi dobrze, kanały się przełączają szybko i nic się nie zawiesza jak przy mgcamd+newcs. Proszę kolegów o pomoc.
Pozdrawiam.
zbuntowany
 
Posty: 17
Dołączył(a): wtorek, 18 sierpnia 2009, 16:38
Dekoder:: UFS913

Re: Konfiguracja Oscam

Postnapisał goddeath wtorek, 17 maja 2011, 19:12

@zbuntowany

Jezeli masz wgrany PKTmod to z BP zassij sobie oscam + oscam config.
Oscam config jest juz domyslnie skonfigurowany aby łączyc sie np z newcs ale mozesz zmienic konfiguracje w plikach konfiguracyjnych i "odhashowac" w oscam.server usawienia dla czytników dla uruchomienia czytników ale nigdy sie tym nie bawiłem poniewaz wszystko mi działa stabilnie i bezproblemowo na newcs+oscam jako klient.
goddeath
 
Posty: 19
Dołączył(a): piątek, 22 kwietnia 2011, 10:54
Dekoder:: UFS910

Re: Konfiguracja Oscam

Postnapisał zukon wtorek, 17 maja 2011, 19:48

zobacz to: viewtopic.php?p=47979#p47979 za odpalenie serwera newcs odpowiada ten wpis w oscam.conf
Kod: Zaznacz cały
[newcamd]
port                          = 10000@0100:000068,000000
key                           = 0102030405060708091011121314
allowed                       =
keepalive                     = 0
mgclient                      = 0
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!
IPBOX 9900 | GM990 | HYPERCUBE | XPEED LX | Octagon SF8 HD - HYPERION v4.2

NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Polish Koders Team
 
Posty: 3995
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 22:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX2

Re: Konfiguracja Oscam

Postnapisał mercom wtorek, 17 maja 2011, 21:03

Witam,
Zukon odwalil kawal roboy zeby rozpisac ten poradnik. Konfigi utworzony zgodnie z jego sugestiami sa dosyc skuteczne. :)
Ipbox 9900hd - HAARP v3a Image,
Ipbox 9900hd - PKT IPBOX E2 HYPERION,
Ipbox 350s - SifTeam-1.9.4C,
mercom
 
Posty: 24
Dołączył(a): środa, 29 grudnia 2010, 17:17

Re: Konfiguracja Oscam

Postnapisał zukon wtorek, 17 maja 2011, 21:34

To nie jest tak, że odkryłem amerykę. Wszystko już było na tym forum :D wsytarczy wyjść z tego działu i zajżeć np: viewtopic.php?f=48&t=1297 i viewforum.php?f=25. Ja to tylko zebrałem i pod swoje potrzeby dostosowałem. No i podzieliłem się tym :D co i tak już było :D ale fajnie, że ktoś to docenia :D
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!
IPBOX 9900 | GM990 | HYPERCUBE | XPEED LX | Octagon SF8 HD - HYPERION v4.2

NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Polish Koders Team
 
Posty: 3995
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 22:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX2

Postnapisał zbuntowany wtorek, 17 maja 2011, 23:51

Dzięki panowie za odzew ale z uruchomieniem na ipbox 9900 nie mam problemu tak jak pisaliście wszystko zassałem z pluginów i działa karta TP, mi bardziej chodzi o to że mam tuner ipbox 200s na którym mam serwer słoneczka na newcs i do niego chce się połączyć klientem oscam z ipbox 9900 ( wzorowałem się na opisach z tego wątku http://pkteam.pl/viewtopic.php?f=48&t=2580 ) ale dalej ciemność słoneczka i z tym mam problem. Tak samo mam problem aby tunek ipbox 200s połączył się klientem mgcamd do tunerk ipbox 9900 do serwera oscam aby móc oglądać kartę TP.

Dzięki zukon ale ten wpis odpowiada za połączenie mgcamd z innych tunerów do ocsama i to mi już działa:
Kod: Zaznacz cały
[newcamd]
port                          = 10000@0100:000068,000000
key                           = 0102030405060708091011121314
allowed                       =
keepalive                     = 0
mgclient                      = 0

zostaje jeszcze kwestia połączenia do newcs na innym tunerze który mi nie działa i to jest ten wpis:
Kod: Zaznacz cały
[reader]
label = nka
enable = 1
protocol = newcamd
device = 127.0.0.1,25000 # ADRES IP lub domene i po przecinku port
key = 0102030405060708091011121314 #DES KEY
account = test #login
password = test1 #hasło
services = nka
reconnecttimeout = 360
fallback = 1
caid = 0B01 #dla c+,tnk i p2c caid podane w przykładach powyżej
ident = 0B01:000000 #dla c+,tnk i p2c ident podane w przykładach powyżej
group = 5
emmcache = 1,3,255
lb_weight = 100


Dzięki za wyrozumiałość.
zbuntowany
 
Posty: 17
Dołączył(a): wtorek, 18 sierpnia 2009, 16:38
Dekoder:: UFS913

Re: Konfiguracja Oscam

Postnapisał JanuszJan niedziela, 17 czerwca 2012, 12:46

Witam .
Jak skonfigurowac Oscam na ET9000HD dla karty CW
Karta CW to Funcard4 z wsadem CW

w oscam.logfile jest cos takiego

(no matching reader)
2012/16/13 22:22:02 2B109910 r [cryptoworks-reader] card detected
2012/16/13 22:22:02 2B109910 r [cryptoworks-reader] type: CryptoWorks
JanuszJan
 
Posty: 42
Dołączył(a): poniedziałek, 2 lutego 2009, 15:12


Powrót do Dział dla Początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości