po zaniku napięcia tuner umarł 9000hd

Tutaj dyskutujemy o problemach, pomysłach oraz uwagach jeśli chodzi o aspekty sprzętowe IPBOX-ów

Re: po zaniku napięcia tuner umarł 9000hd

Postnapisał piotrusde niedziela, 10 lutego 2013, 21:52

Więc jutro kupię i wymienię po pracy zobaczymy czy będzie działać.
piotrusde
 
Posty: 9
Dołączył(a): sobota, 29 maja 2010, 20:46

Re: po zaniku napięcia tuner umarł 9000hd

Postnapisał piotrusde poniedziałek, 11 lutego 2013, 20:27

Kupiłem wymieniłem i bez zmian. Niestety porada nie była trafna.
piotrusde
 
Posty: 9
Dołączył(a): sobota, 29 maja 2010, 20:46

Re: po zaniku napięcia tuner umarł 9000hd

Postnapisał POWER-SATBOX poniedziałek, 11 lutego 2013, 21:28

Ja dziś wymieniłem ten kondensator i tuner ruszył lecz pojawił się problem nie wyszukuje kanałów np: tvp1 ,tvp2 oraz innych po wgraniu listy nie ma sygnału na tych kanałach info strojenie nie udane dodam że np: canal+ czy tvn świeci chodzi tu o transponder nie działa też Konwerter Monoblock Twin nie ma sygnału na astrze na innym dekoderze na tej instalacji wszystko śmiga czy zasilacz ma coś do opisanych objawów brak jakiegoś napięcia :?: Dodam że przed awarią wszystko było ok.
"IPBOX 9000HD rel.3 silver"
"IPBOX 9900HD WHITE"
Avatar użytkownika
POWER-SATBOX
 
Posty: 222
Dołączył(a): piątek, 2 października 2009, 21:24
Lokalizacja: TAR
Dekoder:: VU+ DUO 2

Re: po zaniku napięcia tuner umarł 9000hd

Postnapisał piotrusde środa, 6 marca 2013, 00:10

Oddałem zasilacz do firmy która mówiła że go naprawi niestety panowie wszystkowiedzący nie byli wstanie przywrócić w nim życia i wczoraj go odebrałem jako nadal niesprawny. W związku z tym czy możecie wskazać mi firmę która będzie wstanie to naprawić i odesłać go do mnie z powrotem?
piotrusde
 
Posty: 9
Dołączył(a): sobota, 29 maja 2010, 20:46

Re: po zaniku napięcia tuner umarł 9000hd

Postnapisał marekkukla czwartek, 7 marca 2013, 12:41

Zeby nie zrobic zasilacza impulsowego....
Stalo sie tak: w momencie wylaczania indukuje sie sila elektromotoryczna, ktora powoduje krotkotrwaly wzrost napiecia. Napiecie sumaryczne jest wieksze wowczas niz sieciowe 230V. Jak koledzy sugerowali poszedl zasilacz. Przy takiej sytuacji ida czesto kondensatory filtrujace w czesci pierwotnej. Maja wartosc ok 100-200nF. Nastepstwem tego sa duze szanse aby w czesci wtornej poszly elektrolity.

Rzadko ale czasami pada przy okazji cos na placie glownej, na ogol uklad LNBP podajacy napiecie na antene. Wowczas masz problemy z odbiorem.

Bez miernika uniwersalnego i cos do pomiaru pojemnosci sam tego nie zrobisz, pomocny jest czasami oscyloskop.

idz do drugiego warsztatu, tamci troche sa kiepscy, zanies nie tylko zasilacz ale caly sprzet.
VU+Duo2, Xpeed LX2, NAS Synology
Avatar użytkownika
marekkukla
 
Posty: 289
Dołączył(a): czwartek, 13 listopada 2008, 19:30
Dekoder:: GI XPeed LX2

Re: po zaniku napięcia tuner umarł 9000hd

Postnapisał POWER-SATBOX wtorek, 26 marca 2013, 23:13

Podłączyłem tuner poprzez przelotkę lnb do dekodera CLARKE-TECH i wszystko śmiga tylko na obu muszą być te same kanały lub z tego samego transpondera pewnie tak jak piszesz padł ten uklad LNBP tylko który ? miernik uniwersalny mam.
"IPBOX 9000HD rel.3 silver"
"IPBOX 9900HD WHITE"
Avatar użytkownika
POWER-SATBOX
 
Posty: 222
Dołączył(a): piątek, 2 października 2009, 21:24
Lokalizacja: TAR
Dekoder:: VU+ DUO 2

Re: po zaniku napięcia tuner umarł 9000hd

Postnapisał POWER-SATBOX wtorek, 2 kwietnia 2013, 20:30

Wymieniłem LNBP20A na głowicy i wszystko śmiga.
"IPBOX 9000HD rel.3 silver"
"IPBOX 9900HD WHITE"
Avatar użytkownika
POWER-SATBOX
 
Posty: 222
Dołączył(a): piątek, 2 października 2009, 21:24
Lokalizacja: TAR
Dekoder:: VU+ DUO 2

Re: po zaniku napięcia tuner umarł 9000hd

Postnapisał mikolodz niedziela, 2 lipca 2017, 15:05

Po 10latach i mój IPBOX 9000HD zaczął szwankować po zaniku napięcia, W moim przypadku przestał widzieć obie głowice uruchamiał się jednak normalnie. Zgodnie z sugestią w tym temacie wymieniłem kondensatory 470uF oraz dodatkowo jeszcze 2200uF i wszystko wróciło do normy. Wizualnie kondensatory nie wyglądały na uszkodzone, żadnego wybrzuszenia itp..

Dziękuję za podpowiedź, przydała się :)
mikolodz
 
Posty: 9
Dołączył(a): czwartek, 13 sierpnia 2009, 19:12

Poprzednia strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości