ext 4 proste pytanie

Tutaj rozmawiamy tylko o image mod by PKT

ext 4 proste pytanie

Postnapisał piotrp6 niedziela, 23 sierpnia 2015, 20:50

Mam bardzo podstawowy problem
Proszę o pomoc, bo albo źle szukam albo to takie proste
Jak wymusić montowanie partycji na HDD jako ext4. Odpowiednio sformatowałem partycję i zamontowałem jako ext4 ręcznie i tak działa.
Jednak po ponownym załączeniu boxa jest już zamontowana jako ext2. W fstab nic nie ma o montowaniu więc gdzieś indziej jest to zapisane.
mój box to ipBox 9000 z systemem Hyperion 4.5
Dziękuję za pomoc
piotrp6
 
Posty: 30
Dołączył(a): niedziela, 21 lutego 2010, 03:05

Re: ext 4 proste pytanie

Postnapisał zukon niedziela, 23 sierpnia 2015, 21:09

z pamięci: niebieski/zielony/hdd manager
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!


Tymczasowy link do pobierania wszystkich image PKT


NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Administrator
 
Posty: 8890
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 22:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: ext 4 proste pytanie

Postnapisał piotrp6 niedziela, 23 sierpnia 2015, 22:19

Niestety w ten sposób nie dałem rady tego zrobić.
Dorzuciłem linijkę w fstab i poszło.
System jednak zachowuje się bardzo niestabilnie przy nagrywaniu dwóch rzeczy na raz.
Czy może to być wynikiem tego że system plików jest ext4 ? poprzednio używałem ext2 ale całkowicie się posypał i musiałem sformatować dysk. ext4 podobno jest bezpieczniejszy.
piotrp6
 
Posty: 30
Dołączył(a): niedziela, 21 lutego 2010, 03:05

Re: ext 4 proste pytanie

Postnapisał zukon niedziela, 23 sierpnia 2015, 22:27

IMO lepiej wróć do ext2 albo ext3
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!


Tymczasowy link do pobierania wszystkich image PKT


NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Administrator
 
Posty: 8890
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 22:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: ext 4 proste pytanie

Postnapisał piotrp6 poniedziałek, 24 sierpnia 2015, 20:10

Sformatowałem ponownie partycję do ext2 i usunąłem dodatkową linijkę z fstab, soft działa znacznie stabilniej. Chyba ext4 to za bardzo wymagający system plików dla tego boxa.
Dzięki za pomoc.
piotrp6
 
Posty: 30
Dołączył(a): niedziela, 21 lutego 2010, 03:05


Powrót do Image PKT

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości