problem z uruchomieniem hyperiona na USB

Tutaj rozmawiamy tylko o image mod by PKT

problem z uruchomieniem hyperiona na USB

Postnapisał piotrp6 poniedziałek, 9 marca 2015, 22:50

Witam mam prawdopodobnie prosty problem ale utknąłem. Użytkuję w tej chwili na swoim IpBox9000 Hyperiona 4 na pendrive (we flash-u sifteam ostatnia wydana wersja), chciałem przesiąść się na Hyperion4.5 ale nie niszczyć obecnego systemu (pozostawić pendrive nienaruszony 4GB). W tym celu przygotowałem sobie pod linunuxem nowy pendrive o wielkości 8GB podzieliłem na partycje i do partycji która powinna być podmontowana jako sdb2 rozpakowałem również pod linuxem archiwum hyperion 4.5. Po włożeniu nowego pena do gniazda USB pokazuje się tylko komunikat na wyświetlaczu że startuje z sdb2 i koniec nic więcej się nie dzieje. Przygotowałem nawet nowego pena dokładnie tak jak wygląda stary tylko partycja z systemem była większa, nadal bez efektu.
Czego ważnego nie zauważam czemu to nie staruje? teoretycznie nie powinno być żadnych problemów. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc
piotrp6
 
Posty: 30
Dołączył(a): niedziela, 21 lutego 2010, 03:05

Re: problem z uruchomieniem hyperiona na USB

Postnapisał zukon poniedziałek, 9 marca 2015, 22:58

A jak przygotowałeś pod linuxem? GParted czy fdisk?
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!


Tymczasowy link do pobierania wszystkich image PKT


NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Administrator
 
Posty: 9022
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 22:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: problem z uruchomieniem hyperiona na USB

Postnapisał jareckib wtorek, 10 marca 2015, 09:29

Prawdopodobnie pendrive do wymiany...i nie ma znaczenia że nowy. Przetestuj na innym....Mój stary padł po 3 latach, kilka dni temu :D :D . Robiłem eksperymenty z róznymi penami i między innymi z SDHC na przejściówkach. Co karta to inne objawy i w innym momencie GSy lub boot na wyświetlaczu. Osobiście polecam Sandisca lub Kingston i najlepiej do 4Gb.... ;)
Vu+ Ultimo 4k
Avatar użytkownika
jareckib
 
Posty: 603
Dołączył(a): wtorek, 10 lipca 2012, 01:09
Lokalizacja: London, UK
Dekoder:: ARIVA LINK 200

Re: problem z uruchomieniem hyperiona na USB

Postnapisał piotrp6 wtorek, 10 marca 2015, 22:40

Pendrive przygotowałem za pomocą GParted (ma to znaczenie?). Pen jest produkcji sandisk. Pod linuksem można bez problemu zapisywać i odczytywać, pod Windowsem z wiadomych przyczyn nie da się odczytywać. Da się odczytać jedynie za pomocą wtyczki TK. Spróbuję inny pendrive ale też 8 GB innego teraz nie mam w domu.
piotrp6
 
Posty: 30
Dołączył(a): niedziela, 21 lutego 2010, 03:05

Re: problem z uruchomieniem hyperiona na USB

Postnapisał zukon wtorek, 10 marca 2015, 22:55

Źle przygotowałeś pena, zobacz któryś z podpiętych poradników - powinien zostać sformatowany z parametrami:
Kod: Zaznacz cały
-I 128 -b 4096

inaczej NIE BĘDZIE BOOTOWAŁ SIĘ!!
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!


Tymczasowy link do pobierania wszystkich image PKT


NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Administrator
 
Posty: 9022
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 22:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: problem z uruchomieniem hyperiona na USB

Postnapisał piotrp6 czwartek, 12 marca 2015, 21:40

Rzeczywiście to był mój błąd z przygotowaniem pendrive. Założyłem powtórnie partycje z użyciem fdiska i odpowiednio sformatowałem. Chociaż w sumie powinno wystarczyć tylko prawidłowe sformatowanie. Wszystko ruszyło bez najmniejszego problemu. Bardzo dziękuję za udzieloną pomoc.
piotrp6
 
Posty: 30
Dołączył(a): niedziela, 21 lutego 2010, 03:05

Re: problem z uruchomieniem hyperiona na USB

Postnapisał Sschraube niedziela, 4 grudnia 2016, 20:22

dzien dobry,

mialem hyperiona v3 i smigalo do wczoraj :(

padl mi usb, a teraz na dwoch innych (1x2gb+1x4gb) probuje wgrac 5,4 hyperion...


pendrive formatowalem za pomoca nebuli v3 jak i z pomoca https://www.youtube.com/watch?v=svUdHII-yWI


sda1 i sda2 na ext2
sda3 ext3

wszysdzie wgralem ten sam soft (jak w filmiku) i wszystko robie raczej OK...


pozniej wlaczam tunet przycisk "2" czyli enigma z sda2 i tylko booting i nic dalej sie niedzieje...

co moge robic nie tak , chociarz robie krok po kroku jak w filmiku ? (siedze dzisiaj juz od 13:00..)


pomocy :(
Sschraube
 
Posty: 4
Dołączył(a): wtorek, 31 grudnia 2013, 03:12
Dekoder:: CUBEREVO 910

Re: problem z uruchomieniem hyperiona na USB

Postnapisał zukon niedziela, 4 grudnia 2016, 20:25

Masz dysk twardy? Jak tak to USB będzie jako sdb
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!


Tymczasowy link do pobierania wszystkich image PKT


NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Administrator
 
Posty: 9022
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 22:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: problem z uruchomieniem hyperiona na USB

Postnapisał Sschraube niedziela, 4 grudnia 2016, 20:35

nie tylko usb na oprogramowanie


dysk twardy nie uzywam
Sschraube
 
Posty: 4
Dołączył(a): wtorek, 31 grudnia 2013, 03:12
Dekoder:: CUBEREVO 910

Re: problem z uruchomieniem hyperiona na USB

Postnapisał zukon niedziela, 4 grudnia 2016, 20:51

Masz kabel do połączenia rs232 (nullmodem)? w logu wszystko widać.
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!


Tymczasowy link do pobierania wszystkich image PKT


NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Administrator
 
Posty: 9022
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 22:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Następna strona

Powrót do Image PKT

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości

cron