UWAGA !!! - KONKURS NA Polish Kathi Team !!! >>>>> ZOBACZ. <<<<

Dropbear - prosty serwer SSH

Postprzez cezar91 niedziela, 9 marca 2008, 13:44

Dropbear bo bardzo malutki serwer SSH. jest uzywany np. w projekcie OpenWRT
archiwum, ktore mozna pobrac tutaj http://www.thebestisp.co.uk/ufs910/dropbear.tgz zawiera:

dropbear - binarka daemona (wrzuccie go gdzie chcecie :) ... np do /data/bin)
dropbear_rsa_host_key - klucz RSA hosta (musi byc w /data/etc)
dropbear_dss_host_key - kucz DSA hosta ( j.w.)
dropbearkey - narzedzie do generowania kluczy (nie jest wcale wymagany, jesli ktos chce uzyc dolaczonych kluczy)

Uruchamianie:

dropbear -p 22 (dla portu 22)
cezar91
Polish Kathi Team

Re: Dropbear - prosty serwer SSH

Postprzez heep czwartek, 16 lipca 2009, 22:54

A nie ma czegoś takiego dla PKT mod 5.1 Tideglo rev 0.5.0 na IPBoxa jak wgrałem tą binarke dostaje segmentation fault i jeszcze jedno czy tam dziala tunelowanie i forwardowanie portow?
heep

Postprzez demsey piątek, 17 lipca 2009, 22:19

Hmm - nie wiem co za binrke wgrałeś. Jest działąjąca również na PKT 0.5.0 w chorwackim repo http://perfect-sat.com/enigma2/ipbox/cross/enigma2-plugin-system-dropbear_0.5_sh4.ipk
Popawie troche skrypty instalacyjne i wrzuce zmodyfikowana wersję ipk. (Chodzi o niegenerowanie kluczy jesli juz istnieją oraz uruchamianie z /var/conf/rc.local)
Oczywiście umożliwia tunelowanie;)
@SebiCo - byłbym niezmiernie happy gdyby dropbear został dołączony do moda PKT;)
dodatkowe ficzersy:
* tunelowanie z szyfrowaniem TCP (można zestawić szyfrowany tunel i puscić sharing i nie tylko)
* logowanie bez hasla (poprzez umieszczenie w ~/.ssh/authorized_keys swojego klucza publicznego ssh)
* scp - zdarza sie ze ftp niewystarcza:(
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
demsey
Polish Kathi Team

Postprzez heep sobota, 18 lipca 2009, 01:13

No właśnie na 5.1 a 5.1 wyszła tylko w wersji do flashowania, jak sciagnałem newcs i cam3 to posciagnieciu settingsa zibzagiego dostalem komunikat o braku miejsca wiec nie wiem czy dogrywanie dropbeara jeszcze przejdzie, chyba ze wiesz z kad wziąść wersje rozpakowana 5.1. Przyouszczam ze mam ten segmentation fault bo do tej binarki sa podlinkowane statcznie jakieś pakiety ktorych nie mam albo mam w innym miejscu ale niestety komunikat segmentation fault jest tak mało sugestywny ;-) probowalem tez pozyczyc od kumpla z e2 na dreama 800 ten pakiet ale mialem to samo.
heep

Postprzez SebiCo sobota, 18 lipca 2009, 08:05

Jest już do pobrania w pluginach - oczywiście tylko dla wersji USB - flash z racji ograniczeń partycji RO i braku miejsca musi zostać w postaci takiej w jakiej jest .... ;) - niestety
UWAGA !!! NIE PONOSZĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA UŻYTKOWANIE OPROGRAMOWANIA PKT NIEZGODNIE Z PRAWEM, PAMIĘTAJ ŻE OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM I PODLEGA KARZE POZBAWIENIA WOLNOŚCI DO LAT 3 !
SebiCo
Polish Kathi Team

Postprzez naspodlas czwartek, 30 lipca 2009, 17:18

@demsey, ja myślałem że masz pośbę do @SebiCo o zrobienie ssh i scp a potem włączenie ich do moda PKT. Tak twój tekst zrozumiałem. Więc poszedłem sobie na http://ms-n.org/sh-linux/fc7/sh4/ i po baciarsku skopiowałem openssh i zapuściłem. Pootem wpadłem na to że w twoim pakiecie dropbear_0.51_sh4.ipk.gz to wszystko już jest. Piernik wie co to za stronka ale binarki z tamtąd chodzą bez komliacji.

@SebiCo, pod BP jest chyba tylko na ipboxa, na moje Kathrein rev1366 nic nie znalazłem. A to jest dobry pakiet bo FTP ma problemy z firewalls i ciężko kopiować pliki z zewnątrz. No i jak pisze @demsey, można se tunelować szyfrowanym kanałem.

Fajny pakiet, również proszę o włączenie do BP pod Kaśkę.
naspodlas

Postprzez demsey czwartek, 30 lipca 2009, 22:34

openssh - to jest full wypasiona wersja dropbear jest (lekki/okrojony)
Tak wogole znalazłem błąd w pakietowaniu tej paczki enigma2-plugin-extensions-dropbear.ipk (zasugerowalem się chorwatami:)
Binarki powinny jednak byc w /usr/bin. Niedziała scp na ipboxie gdyz scp szuka binarki w /usr/bin/dbclient
Założenie symlinka chwilowo naprawia ten problem
Kod: Zaznacz cały
ln -s /bin/dropbear /usr/bin/dbclient

Wysle poprawioną paczke (jak znajde chwilke:)
demsey
Polish Kathi Team

Postprzez naspodlas czwartek, 30 lipca 2009, 23:11

@demsey, pakiet jest dobry i malutki, tylko 135k, ssh i scp wystarczy. Błąd naprawisz lekko.

Kaśka ma 32M flash, to relikt, to zero miejsca. Tetaz każdy ma hdd albo pena, praktycznie z "unlimited capatity". Niech powstają dobre pakiety i niech User sam je wybiera. Pendrive 2GB kosztuje 20zł, pięć dobrych piw. Niech se User sam instaluje co popadnie puki ma mozliwości.

Robić dobre pakiety, miejsca jest dość. Dzięki za ssh bo mi tego brakowało na mojej Kaśce.
naspodlas

Postprzez heep niedziela, 18 lipca 2010, 22:09

Od wersji 9.6 mam problem z dostawaniem się do boxa po kluczu rsa. Generuję na laptopie klucz rsa potem ssh-copy-id wszystko niby ok ale jak później próbuję się dostać bez logowania cały czas prosi o hasło. Na pewno w sofcie 7.5.1 to działało, ostatnio podniosłem wersję.
heep

Powrót do Pluginy