Wiecej Ramu w Kathi =)

Re: Wiecej Ramu w Kathi =)

Postnapisał t4ndeta wtorek, 13 lipca 2010, 01:08

Żeby miniuboot startował musisz zrobić (zakładając ze jest zainstalowany):
Kod: Zaznacz cały
setenv bootcmd bootm a0030000
saveenv
boot


Tyle że z tego co wiem, korzystając z miniuboota ograniczasz się do 64m, a nie o to tu chodzi.
Avatar użytkownika
t4ndeta
Polish Koders Team
 
Posty: 691
Dołączył(a): poniedziałek, 25 lutego 2008, 00:50

Re: Wiecej Ramu w Kathi =)

Postnapisał enkel wtorek, 13 lipca 2010, 08:24

a jesli korzystajac z programu miniuboot instalator zmienie bootargs'y w miniuboocie z mem=64mb na mem=128mb to powinienem miec chyba 128mb. Sprawdze jak wroce z tyry i dam znac


edit: wróciłem z pracy :) więc daje znać. Mi w ogóle miniuboot na bootach pod 128MB ramu nie chodzi. W konsoli widać, że probuje się odpalać, ale po ekranie powitalnym, tym, że jest miniuboot w wersji 1.3, kaśka się restartuje. I tak w kółko. Probowałem na uboot 1.1.2 i 1.3.1 128MB i na żadnym miniuboot nie chce ruszyć choć jest na 100% zainstalowany. Tak więc pozostałem pod 1.3.1 i mam wybór image z pilota.
enkel
 
Posty: 79
Dołączył(a): niedziela, 30 marca 2008, 09:28

Re: Wiecej Ramu w Kathi =)

Postnapisał giego sobota, 13 listopada 2010, 15:02

Jeszcze zdaloby sie w uimage zrobic zmiane co by z tych 128 korzystal zwlaszcza system co by mial wiecej przydzielone.
Avatar użytkownika
giego
Polish Koders Team
 
Posty: 214
Dołączył(a): środa, 27 lutego 2008, 20:57

Re: Wiecej Ramu w Kathi =)

Postnapisał pirzol środa, 8 czerwca 2011, 23:38

Witam

mam pytanie, wgralem 2nd bootloadera z obsluga 128m


Board: STb7100-mboard
U-Boot 1.1.2 (STLINUX_2_0p1) (May 30 2007 - 16:03:49)
DRAM: 32 MB
write time out = 1, clock = 40
write time out = 1, clock = 40
Flash: 16 MB
In: serial
Out: serial
Err: serial
pll0 freq 531
pll1 freq 399
Net: VFD_Driver Init
VFD_Controller Type : NEW Kathrein VFD
board_version = 0
Button_value = 7
Hit any key to stop autoboot: 0
## Starting application at 0xA0FD0000 ...

Board: STb7100 Kathrein UFS910 [128MB] t4_mod
Polish Kathi Team 2009
U-Boot 1.3.1 (Sep 19 2009 - 11:35:52) - stm23_0032
DRAM: 128 MB
Flash: 16 MB
In: serial
Out: serial
Err: serial
Board Version = 0
Button Value = 7
Hit any key to stop autoboot: 0

ustawilem w nim w konfiguracji obsluge 128MB dla

#-------------------
set bootargsUSB2 'set bootargs console=ttyAS0,115200 root=/dev/sda2 rw ip=192.168.100.3:192.168.100.1:192.168.100.1:255.255.255.0:kathrein:eth0:off mem=128m
coprocessor_mem=4m@0x10000000,4m@0x10400000
rootdelay=6 nwhwconf=device:eth0,hwaddr:00:1d:ec:00:70:40 init=/bin/devinit'

save
saveenv
#------------------

soft z ktorego startuje w tym menu to NIBIRU IMAGE...

na konsoli jak sprawdzam ram to jest ok, widzi
BusyBox v1.11.2 (2011-04-06 18:02:55 CEST) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

ufs910:~# free
total used free shared buffers
Mem: 111984 56668 55316 0 1348
Swap: 131064 0 131064
Total: 243048 56668 186380
ufs910:~#

ale enigma co chwile pada....
tu jest log: http://www.rc-wheels.info/kathrein/enigma2_crash_29876492.log

sypie bledam komunikacji z glowica...

na ustawieniu mem=64m dziala bez problemow...

pzdr
P

PS wydaje sie winnym jest Hyper terminal !!!.. gubi znaki przy wprowadzaniu komend i dzieli wiersze... przestawilem sie na putty i wklepalem jeszcze raz konfiguracje.

DZIAŁA :) :D

/dev/sda1:
Timing buffered disk reads: 52 MB in 3.03 seconds = 17546 kB/s
ufs910:~# hdparm -T /dev/sda1

/dev/sda1:
Timing buffer-cache reads: 58 MB in 0.53 seconds = 112054 kB/s

ufs910:~# free
total used free shared buffers
Mem: 111984 58200 53784 0 300
Swap: 131064 0 131064
Total: 243048 58200 184848

Mem: 58200K used, 53784K free, 0K shrd, 300K buff, 11900K cached
CPU: 0% usr 15% sys 0% nice 84% idle 0% io 0% irq 0% softirq
Load average: 11.13 7.85 3.6
PID PPID USER STAT VSZ %MEM %CPU COMMAND
1649 1634 root R 2356 2% 15% top
629 223 root R 83668 75% 0% /usr/local/bin/enigma2
pirzol
 
Posty: 58
Dołączył(a): środa, 12 marca 2008, 21:16

Re: Wiecej Ramu w Kathi =)

Postnapisał guru1410 czwartek, 21 lipca 2011, 22:45

Zamierzam zamontować 128mb w mojej kasi, Pamięci już zakupione. Proszę o udostępnienie uboota 128m.
guru1410
 
Posty: 1
Dołączył(a): poniedziałek, 7 września 2009, 14:47

Re: Wiecej Ramu w Kathi =)

Postnapisał soql czwartek, 11 sierpnia 2011, 13:26

Dla potomnych CRC dla uboota z 128mb:


CRC32 for a4000000 ... a401fb37 ==> fa9ba63e
soql
 
Posty: 24
Dołączył(a): sobota, 16 maja 2009, 10:54

Re: Wiecej Ramu w Kathi =)

Postnapisał ssshqqq poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 23:59

Witam,*

Mam zainstalowane 128MB ramu w tunerze.
Zainstalowałem E2 Nibiru v3 za pomocą E2 instalator (softUSB2). We flashu jest soft PKT 1.07.
Nie jestem pewien czy mam aktywowane pełne 128MB ramu.

Pod Enigmą w telnecie komendą free dostaję:

ufs910:~# free
total used free shared buffers
Mem: 47008 44840 2168 0 204
Swap: 131064 11236 119828
Total: 178072 56076 121996

Rozumiem, że Swap jest z pena, więc ram to 47008 (a nie 64 000??) brakuje drugiej kości?

W pliku /var/config/memory mam wpisane: "memory=128MB"

Co mam zrobic zeby korzystać ze 128mb?

Dzieki!
ssshqqq
 
Posty: 10
Dołączył(a): sobota, 11 września 2010, 13:51
Dekoder:: UFS910

Re: Wiecej Ramu w Kathi =)

Postnapisał przemlulus wtorek, 23 sierpnia 2011, 12:02

ssshqqq napisał(a):
Co mam zrobic zeby korzystać ze 128mb?

Dzieki!


Ustawic w bootargs mem=128m

pozdro
Adb 2850 st pod telewizorem póki co soft Graterlia_2.0.0-RC1 / OpenPliv8.3 test xunil.pl
Avatar użytkownika
przemlulus
 
Posty: 1458
Dołączył(a): sobota, 24 maja 2008, 08:27
Dekoder:: ADB

Re: Wiecej Ramu w Kathi =)

Postnapisał ssshqqq wtorek, 23 sierpnia 2011, 22:35

a jak to zrobić, żeby nie rozwalić całego systemu?
mam enigme na /dev/sda1 oraz softusb2
ssshqqq
 
Posty: 10
Dołączył(a): sobota, 11 września 2010, 13:51
Dekoder:: UFS910

Re: Wiecej Ramu w Kathi =)

Postnapisał t4ndeta środa, 24 sierpnia 2011, 13:13

Musisz wgrać innego u-boota 2nd stage.

Tu masz linka do 2nd stage pod 128m
http://dl.dropbox.com/u/653798/devel/uf ... 2nd128.bin

Wgrywanie mniej więcej:
Kod: Zaznacz cały
cat u-boot2nd128.bin > /dev/mtdblockX


Odpowiedni X jeżeli masz jądro które ma wydzieloną partycje pod 2nd stage
W softusb2 znajduje się sterownik który to dodaje ale numer jest zależny od podziału flasha zdefiniowanego w jądrze.
Avatar użytkownika
t4ndeta
Polish Koders Team
 
Posty: 691
Dołączył(a): poniedziałek, 25 lutego 2008, 00:50

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Developer Corner

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości