MultiBoot

MultiBoot

Postnapisał giego sobota, 10 sierpnia 2013, 10:55

Niestety radość nie jest pełna bo nie możemy odpalić fabrycznego firmware (przestarzałego OS21)
ale za to troszeczkę przyśpieszymy boot Enigmy2 przez zapisanie uImage we Flash ;) i oczywiście teraz mamy możliwość
uruchamiania różnych kompilacji Enigma2 zainstalowanych na różnych partycjach tego samego PenDrive czy Dysku USB.
Jeśli chcemy zmienić partycję z której chcemy uruchomić E2 należy :
Wykonać RESET Enigmy lub odłączamy na chwilę zasilanie i bacznie obserwujemy VFD podczas startu U-boot ;) kiedy pokaże się nam opis sektora rozruchowego np. "USBsda1 PKT' mamy krótką chwilę na zmianę tegoż sektora a dokonujemy tego za pomocą pilota klawiszami UP i DOWN przewijamy listę a OK zatwierdzamy nasz wybór.
Po kliknięciu "OK" u-boot zapisze sobie nasz wybór jako domyślny i po kolejnych Resetach czy też po odłączeniu zasilania zawsze będzie startował z ostatniego dokonanego wyboru.

INSTALACJA :

Jeśli ktoś używa jeszcze fabrycznego softu i chciałby zainstalować nowego multiboot nalezy sformatować Pendrive na FAT32 następnie skopiować na niego plik : sapro_vitamin_hd5000_boot_kernel_20130809_2203.bin i postępujemy tak jak w przypadku zmiany oprogramowania odbiornika


W przypadku gdy już używamy Enigme2 i mamy wgraną wcześniejszą wersję u-boot postępujemy w poniższy sposób:

- formatujemy Pendrive na FAT32
- zmieniamy nazwe pliku "sapro_vitamin_hd5000_boot_kernel_20130809_2203.bin" na "sapro.img" i kopiujemy plik na pendrive
- wyłączamy tuner od zasilania
- podłączamy kabel RS-232
- odpalamy Putty
- wkładamy Pendrive do tunera
- wlączamy zasilanie tunera
- zatrzymujemy boot w momencie odliczania możemy to zrobić przez kliknięcie ENTER lub CTRL+C
- wpisujemy sapro_upgrade i klikamy w ENTER
- cierpliwie czekamy do zakończenia procesu (Wyskoczy stosowny komunikat który poinformuje nas o zakończeniu ładowania)
- - wylaczamy tuner i po chwili właczamy


Po zainstalowaniu dobrze wam znanej paczki która zainstaluje u-boot + uImage należy wpisać do ENV BOOTMENU wiec postępujemy w poniższej kolejności:
- tuner wyłączony od zasilania
- podłączamy się kablem rs232 do tunera
- odpalamy program SAVEENV
- z listy tunerów wybieramy VITAMIN5000HD
- odznaczamy check przy polu hello ( to tylko dla NBOX)
- ustawiamy poprawnie adresy LAN które będą przypisane do tunera
- wybieramy port com
- klikamy OPEN
- włączamy zasilanie
- po chwili w oknie logu na dole programu wyskoczy komunikat iż u-boot jest gotowy do zapisu env
- klikamy SAVE to COM
- czekamy cierpliwie w logu wyświetli się informacja o zakończonym zapisie
- wylaczamy tuner i po chwili właczamy

Regards
Pozdrawiamy Polish Koders Team


DOWNLOAD:

DOWNLOAD:
Avatar użytkownika
giego
Polish Koders Team
 
Posty: 214
Dołączył(a): środa, 27 lutego 2008, 19:57

Re: MultiBoot

Postnapisał bartsat czwartek, 15 sierpnia 2013, 12:08

Widzę na czeskim forum, że udało się im(?) dodać możliwość powrotu do softu fabrycznego przy użyciu multiboota bez potrzeby używania kabla RS232.
Jeśli to było wcześniej możliwe to przepraszam za post, ale nie testowałem tego multibota jeszcze :oops:
bartsat
 
Posty: 10
Dołączył(a): czwartek, 8 sierpnia 2013, 16:38
Dekoder:: VITAMIN HD5000

Re: MultiBoot

Postnapisał giego czwartek, 15 sierpnia 2013, 20:12

Nie udało się tylko Multiboot daje duże pole manewru ;) wystarczylo dodać kolejny wpis do env i jest powrót do fabrycznego choć można było wykorzystać UPDATE ENV do tego wystarczyło napisać skrypt który odpalałby się w ram i aktywował komendę upgrade_sapro. Ale dołożenie osobnego Update jest OK.
Avatar użytkownika
giego
Polish Koders Team
 
Posty: 214
Dołączył(a): środa, 27 lutego 2008, 19:57

Re: MultiBoot

Postnapisał bartsat czwartek, 31 października 2013, 11:25

Pomyślałem, że będzie to dobry temat do napisania tego postu, ze względu na wspomnienie w pierwszym poście o uimage we flash. Ostatnio zauważyłem, że na satdigitalne kombinują coś z wgraniem uImage, root.img do pamięci flash typu NOR. Czy jest to ta sama opcja jak w Multiboot od was ?
Widziałem też zapytanie o wgranie E2 do NAND jak jest min. w przypadku Nboxów, ale prawdopodobnie jest to niemożliwe w przypadku Vitaminy. Widziałem, że na Nboxach E2 troszkę swobodniej śmiga, więc szkoda, że tej opcji nie ma. Jednak te wszystkie próby świadczą być może o kolejnych poprawkach w działaniu E2 w Vitaminach :)
bartsat
 
Posty: 10
Dołączył(a): czwartek, 8 sierpnia 2013, 16:38
Dekoder:: VITAMIN HD5000


Powrót do ABC dla początkujących