Bootargs

Bootargs

Postnapisał giego czwartek, 8 sierpnia 2013, 07:21

Potrzebny jest bootcmd i bootargs do startu orginalnego oprogramowania jesli ktoś posiada prosze wkleic.
Avatar użytkownika
giego
Polish Koders Team
 
Posty: 214
Dołączył(a): środa, 27 lutego 2008, 19:57

Re: Bootargs

Postnapisał Tomek33 czwartek, 8 sierpnia 2013, 09:37

Masz na myśli powrót do softu dedykowanego?
Tomek33
 
Posty: 59
Dołączył(a): poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 06:29
Lokalizacja: Łódź
Dekoder:: VITAMIN HD5000

Re: Bootargs

Postnapisał tede80 czwartek, 8 sierpnia 2013, 10:08

Aby powrócić do oryginalnego softu Showbox Vitamin potrzebny będzie przewód RS232, pendrive sformatowany na FAT32, putty.

1. Odłączamy heblem tuner od prądu
2. Uruchamiamy putty z następującymi ustawieniami:
- Speed= 115200
- connection type= serial
- close window on exit= never
3. Wkładamy pendrive z wgranym plikiem sapro.img do gniazda usb na panelu przednim, następnie w otwartym putty klikamy na Open, włączamy heblem Showboxa i zatrzymujemy bootowanie poprzez kombinacje klawiszy (Ctrl + C).
Putty powinien zatrzymać się na linijce VITAMIN>.
4. Wpisujemy sapro_upgrade i naciskamy enter.
5. Czekamy aż putty załaduje soft do odbiornika (około 3min.) Po zakończeniu otrzymamy informację: Upgrade finished! You can restart STB..
6. Restartujemy odbiornik i cieszymy się oryginalnym softem :)

sapro.img ==> http://www.sendspace.pl/file/6599d3a4e48cb38dbd27b8d
tede80
 
Posty: 63
Dołączył(a): czwartek, 8 grudnia 2011, 21:08
Dekoder:: SF1008/SE

Re: Bootargs

Postnapisał giego czwartek, 8 sierpnia 2013, 13:38

Nie potrzebuje wrócic do orginalnego potrzebuje sam bootargs i bootcmd :)
Chcieliście multiboot-a podobno tak ? ;)
Więc takie klocki bedą potrzebne niestety :)
P.S
u-boot z mulimenu jest na ukonczeniu :)
Avatar użytkownika
giego
Polish Koders Team
 
Posty: 214
Dołączył(a): środa, 27 lutego 2008, 19:57

Re: Bootargs

Postnapisał tede80 czwartek, 8 sierpnia 2013, 14:38

giego napisał(a):...Chcieliście multiboot-a podobno tak ? ;)
Więc takie klocki bedą potrzebne niestety :)
P.S
u-boot z mulimenu jest na ukonczeniu :)


Super wiadomość, czekam zniecierpliwiony :D
tede80
 
Posty: 63
Dołączył(a): czwartek, 8 grudnia 2011, 21:08
Dekoder:: SF1008/SE

Re: Bootargs

Postnapisał Tomek33 czwartek, 8 sierpnia 2013, 15:43

TAK chcemy multiboota :)
Tomek33
 
Posty: 59
Dołączył(a): poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 06:29
Lokalizacja: Łódź
Dekoder:: VITAMIN HD5000

Re: Bootargs

Postnapisał bartsat czwartek, 8 sierpnia 2013, 16:43

@giego - może jakaś podpowiedź jak to wyciągnąć(bootcmd i bootargs) ? Przez putty ? Mam aktualnie oryginalny soft załadowany. Tak - nie znam się, ale jak coś mogę pomóc.
bartsat
 
Posty: 10
Dołączył(a): czwartek, 8 sierpnia 2013, 16:38
Dekoder:: VITAMIN HD5000

Re: Bootargs

Postnapisał djcrash czwartek, 8 sierpnia 2013, 16:56

zaloguj sie przez putty po rs232 do uboota i wpisz w konsoli
Kod: Zaznacz cały
printenv

zawartosc wklej tutaj
OCTA 1028P | 908G with HYPERION v5.4
HYPERCUBE | XPEED LX3 | XPEED LX C2 with HYPERION v5.4
UFS910 with HYPERION v5.4
NC+ | TNK HD
Avatar użytkownika
djcrash
Polish Koders Team
 
Posty: 4047
Dołączył(a): środa, 9 kwietnia 2008, 23:59
Lokalizacja: EU
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: Bootargs

Postnapisał bartsat czwartek, 8 sierpnia 2013, 17:19

Więc jednak trzeba loader od enigmy - ok. Na zwykłym sofcie nie można zatrzymać bootowania (Enter, CTRL-C). Od razu uruchamia się informacja o modelu, sofcie itd.

EDIT (loader o nazwie sapro_vitamin_hd5000_boot_kernel_20121214_2354.bin) :

VITAMIN> printenv
bootdelay=5
baudrate=115200
board=mb618
monitor_base=0xA0000000
monitor_len=0x00040000
monitor_sec=1:0-4
load_addr=0x80000000
unprot=protect off $monitor_sec
update=erase $monitor_sec;cp.b $load_addr $monitor_base $monitor_len;protec$monitor_sec
upgrade_boot=usb reset;protect off A0000000 A007FFFF;erase A0000000 A007FFF2load usb 0:1 80100000 /boot/u-boot.bin;cp.b 80100000 A0000000 0x80000;protn A0000000 A007FFFF
upgrade_kernel=usb reset;protect off A0080000 A04FFFFF;erase A0080000 A04FFxt2load usb 0:1 84100000 /boot/uImage;cp.b 84100000 A0080000 0x480000;prote A0080000 A04FFFFF
bootargs=console=ttyAS0,115200 root=/dev/sda1 rootfstype=ext2 rw init=/bin/it coprocessor_mem=4m@0x40000000,4m@0x40400000 rootdelay=6
bootdelay=5
bootcmd=bootm A0080000
stdin=serial
stdout=serial
stderr=serial

Environment size: 825/65532 bytes
bartsat
 
Posty: 10
Dołączył(a): czwartek, 8 sierpnia 2013, 16:38
Dekoder:: VITAMIN HD5000

Re: Bootargs

Postnapisał djcrash czwartek, 8 sierpnia 2013, 17:42

no tylko tutaj mamy bootargsy do startu e2 wiec nie zabardzo to nas interesuje

z oryginalnego softu po polaczeniu sie przez telnet jeszcze mozna wydlubac linie bootargs wpisujac:

Kod: Zaznacz cały
 cat /proc/cmdline


pozostanie jeszcze bootcmd

oryginalny uboot byc moze da sie zatrzymac jakims przyciskiem na panelu dekodera tak jak jest to podobnie w gm990
OCTA 1028P | 908G with HYPERION v5.4
HYPERCUBE | XPEED LX3 | XPEED LX C2 with HYPERION v5.4
UFS910 with HYPERION v5.4
NC+ | TNK HD
Avatar użytkownika
djcrash
Polish Koders Team
 
Posty: 4047
Dołączył(a): środa, 9 kwietnia 2008, 23:59
Lokalizacja: EU
Dekoder:: GI XPeed LX3

Następna strona

Powrót do ABC dla początkujących