Uruchomienie Hyperion V2 Vitamin5000HD

Uruchomienie Hyperion V2 Vitamin5000HD

Postnapisał Tomek33 poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 11:58

Witam
Powinno to wyglądać tak:
1. Flash vitaminy bootloaderem od enigmy
2. Przygotowanie pendrive pod linuxem - format na ext2 i skopiowanie tej paczki vitamin5000_Hyperion2.tar.gz
3. Wrzucenie bootargsów przez program ENV tool
4. Enigma powinna już się uruchomić ale tak nie jest.

Taki błąd jest bez wgrania bootargsów
Obrazek

Z bootargsami w ogóle nie widzi uImage....
Obrazek

Co robię źle.

Takie bootargsy przesłałem

setenv bootcmd 'usb reset; ext2load usb 0:1 80000000 /boot/uImage; bootm 80000000';
setenv bootargs "set bootargs console=ttyAS0,115200 root=/dev/sda1 rw ip=$ipaddr:$gatewayip:$serverip:$netmask:eth0:off mem=256m coprocessor_mem=4m@0x40000000,4m@0x40400000 rootdelay=6 nwhwconf=device:eth0,hwaddr:$ethaddr init=/bin/devinit"


Z tego co wynika ze screenów to coś nie tak jest z komendą bootm

Czy ktoś może mnie nakierować jak uruchomić.
Spróbowałem przed chwilą z drugim pendrive i to samo czyli coś trzeba zmienić.
Tomek33
 
Posty: 59
Dołączył(a): poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 06:29
Lokalizacja: Łódź
Dekoder:: VITAMIN HD5000

Re: Uruchomienie Hyperion V2 Vitamin5000HD

Postnapisał Lemon5 poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 13:21

Myślałem że będzie tu coś w stylu jak zamontować... a tu widzę że się nie da.Problem z tego co tu widzę leży w bootloaderze,który uruchamia E2 z pliku z końcówką .img,a tu mamy plik z końcówką .tar i chyba ten bootloader tego nie załaduje.Ja aktualizowałem Hyperona z 1 na 2 (Octagon 1028) wrzucając dwójkę na dysk i montując przez instal menagera.Tu to nie przejdzie bo nie mam twardego dysku a nie mam innego pendrive by go sformatować i wrzucić Hyperona V2 i spróbować przez menagera go wgrać-nie wiem czy to zadziała w tej sytuacji.Może należy pomyśleć nad nowym bootloaderem do tego odbiornika,chyba że jest jakiś inny sposób by to imagine załadować lub tak przerobić by miała końcówkę .img-wtedy to się załaduje przez HD Clone.
Lemon5
 
Posty: 24
Dołączył(a): środa, 4 lipca 2012, 16:01
Dekoder:: SF1028P

Re: Uruchomienie Hyperion V2 Vitamin5000HD

Postnapisał re4ma poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 14:15

Tomek33 napisał(a):Witam
Powinno to wyglądać tak:
1. Flash vitaminy bootloaderem od enigmy
2. Przygotowanie pendrive pod linuxem - format na ext2 i skopiowanie tej paczki vitamin5000_Hyperion2.tar.gz
3. Wrzucenie bootargsów przez program ENV tool
4. Enigma powinna już się uruchomić ale tak nie jest.


Mam rozumieć, że w punkcie 2 rozpakowujesz image :?: a nie kopiujesz plik spakowany.
Avatar użytkownika
re4ma
Polish Koders Team
 
Posty: 297
Dołączył(a): wtorek, 27 października 2009, 15:48

Re: Uruchomienie Hyperion V2 Vitamin5000HD

Postnapisał Tomek33 poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 14:39

re4ma napisał(a):Mam rozumieć, że w punkcie 2 rozpakowujesz image :?: a nie kopiujesz plik spakowany.


Oczywiścię, że 2 punkcie rozpakowuje zawartosć .tar.gz. Wszystkie inne wcześniejsze wersje enigmy na ten dekoder uruchamiałem bez problemu. Tutaj jest coś nie tak z bootloaderem albo z bootargsami.
Zanim jeszcze nie wyśle bootargsów to na wyświetlaczu pojawia się napis "VITAMIN HD" (co świadczy o tym że pendrive jest dobrze przygotowany). Kiedy podeśle bootargsy już tego napisu nie ma i jest inny błąd w logach po kablu rs-232 w putty.
Tomek33
 
Posty: 59
Dołączył(a): poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 06:29
Lokalizacja: Łódź
Dekoder:: VITAMIN HD5000

Re: Uruchomienie Hyperion V2 Vitamin5000HD

Postnapisał giego wtorek, 6 sierpnia 2013, 08:57

Bo to panie Tomku nie wystarczy ot tak zwyczajnie sobie sformatować partycje na ex2 ;)
Pokaż komende którą formatowałeś pena na ex2, czy uzyles gparted ;)
Komenda do poprawnego formatowania pod enigme2: mkfs.ext2 -L "system" -b 4096 -I 128 /dev/sdb1
oczywiście nazwa etykiety może być inna niż system i oczywiście musimy sobie sprawdzic czy partycja na pendrive to napewno /dev/sdb1 w razie czego poprawiamy na taka jak mamy pewne jest ze musi to byc pierwsza partycja na pendrive.
Avatar użytkownika
giego
Polish Koders Team
 
Posty: 214
Dołączył(a): środa, 27 lutego 2008, 19:57

Re: Uruchomienie Hyperion V2 Vitamin5000HD

Postnapisał Tomek33 wtorek, 6 sierpnia 2013, 10:58

Do Formatowania użyłem Gparted i zawsze tak robiłem. Ok dzięki, będę wiedział na przyszłość. Udało się dziś uruchomić Hyperion V2 za obrazu Hdclone zrobionego przez tede80.
Tomek33
 
Posty: 59
Dołączył(a): poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 06:29
Lokalizacja: Łódź
Dekoder:: VITAMIN HD5000

Re: Uruchomienie Hyperion V2 Vitamin5000HD

Postnapisał giego wtorek, 6 sierpnia 2013, 12:55

Ano widzisz i tu masz problem rozwiązany jesli chodzi o boot uImage ;)
Avatar użytkownika
giego
Polish Koders Team
 
Posty: 214
Dołączył(a): środa, 27 lutego 2008, 19:57


Powrót do ABC dla początkujących