PKT SHOWBOX VITAMIN 5000 HD E2 HYPERION V3

Re: PKT SHOWBOX VITAMIN 5000 HD E2 HYPERION V3

Postnapisał artver wtorek, 24 grudnia 2013, 22:42

EXt3 jest już standardem na platformach linuxowych - rozwinięcie ext2 o księgowanie zmian na dysku .
Ale szybszy nie jest co najwyżej nowszy.256MB na partycję wystarczy.
Z poziomu Hyperiona jesteś w stanie utworzyć nowe partycję i sformatować je. A jeżeli wśród nich będzie swap - Hyperion rozpozna przy starcie i uruchomi z automatu.
Ze zdjęciem masz rację - da się poprawić. Pewnie webif jest kompilowany dla większej puli dekoderów - stąd różnice.
Trzeba by podpytać Giego.
artver
 
Posty: 565
Dołączył(a): wtorek, 8 maja 2012, 19:05
Lokalizacja: Wrocław
Dekoder:: IPBOX99

Re: PKT SHOWBOX VITAMIN 5000 HD E2 HYPERION V3

Postnapisał Tomek33 sobota, 28 grudnia 2013, 19:55

Chłopaki mam prośbę. Sprawdźcie te envy:



Na tych env nie można wrócić do fabrycznego softu bez kabla. Opcje UPDATE SAPRO i UPDATE ENV nie działają zupelnie. Dekoder je olewa i cały czas odpala usbsda1 PKT, gdy dam na usbsda2 to chce startować usbsda2 i jest ok. Dalsze opcje nie trybią zupełnie.
Coś tu musi nie grać. Juz trzeci raz dzisiaj wgrywam tego multiboota i jest to samo, zawsze powrót tylko przez kabel. Dekoder tego nie łyka.
Tomek33
 
Posty: 59
Dołączył(a): poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 06:29
Lokalizacja: Łódź
Dekoder:: VITAMIN HD5000

Re: PKT SHOWBOX VITAMIN 5000 HD E2 HYPERION V3

Postnapisał artver wtorek, 31 grudnia 2013, 18:45

Podpiąłem dekoder i sprawdziłem. SaveEnv chyba standardowe (4xusb) więc jak nic nie zmieniałeś - na takich sprawdzałem u siebie.

Da się - ale jest to operacja w jedną stronę (wymazaniu ulega ubootPKT):
Testowałem na starszej wersji 9916 (vitamin_0x7330_allf_v00009916_m7330_(20100408)) - ale na nowszych 9957 też działa (najnowsza 9960 ma jakieś problemy z kartami). Z resztą byłeś na forum CZ i pytałeś ;)
Tutaj link do oryg. softów - może komuś się przyda http://www.forum.satdigitalne.cz/viewforum.php?f=390
Najpierw pen sformatowany na FAT32 (ja założyłem ją na Hyperionie w Witamince - żeby wymazać wcześniejsze ext)
Nagrany sapro.img
Wkładam w slot usb - gdy na panelu jest komunikat sda1PKT (czy jakoś tak) z pilota strzałkami <up> i <down> wybierasz <UPDATEsapro> ok i leci.
Poniżej log z putty .


Kod: Zaznacz cały
*************************************************************
      ************************************************       
               Board - STi7111 Vitamin 5000 HD               
                   U-boot with Boot selection               
                    -=*[ www.pkteam.pl ]*=-                 
      ************************************************       
*************************************************************



U-Boot 2008.10 (Aug  8 2013 - 18:16:44) - stm24-2012-04-25

DRAM:  256 MiB
NOR:     8 MiB
In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Hit any key to stop autoboot:  3  2  1  0
## Booting kernel from Legacy Image at a0080000 ...
   Image Name:   Linux-2.6.32.46_stm24_0209
   Image Type:   SuperH Linux Kernel Image (gzip compressed)
   Data Size:    1848193 Bytes =   1.8 MiB
   Load Address: 80801000
   Entry Point:  80802000
   Verifying Checksum ... OK
   Uncompressing Kernel Image ... OK

Starting kernel:
   start    = 0x80802000
   initrd   = 0x00000000 (0 bytes)
   bootargs = console=ttyAS0,115200 root=/dev/sda1 rw ip=192.168.2.142:192.168.2.1:192.168.2.1:255.255.255.0:eth0:off mem=256m coprocessor_mem=4m@0x40000000,4m@0x40400000 rootdelay=12 nwhwconf=device:eth0,hwaddr:00:12:91:12:34:57 init=/bin/devinit


*************************************************************
      ************************************************       
               Board - STi7111 Vitamin 5000 HD               
                   U-boot with Boot selection               
                    -=*[ www.pkteam.pl ]*=-                 
      ************************************************       
*************************************************************



U-Boot 2008.10 (Aug  8 2013 - 18:16:44) - stm24-2012-04-25

DRAM:  256 MiB
NOR:     8 MiB
In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Hit any key to stop autoboot:  3  2  1  0
(Re)start USB...
USB:   scanning bus for devices... 3 USB Device(s) found
       scanning bus for storage devices... 1 Storage Device(s) found
[upgrade] usb_read(): (Re)start USB...
USB:   scanning bus for devices... 3 USB Device(s) found
       scanning bus for storage devices... 1 Storage Device(s) found
reading sapro.img
...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

8389632 bytes read
[upgrade] upgrade(): Update image check OK!
[upgrade] flash_protect(): Un-Protect Flash Bank # 1
....................................................................................................................................... done
[upgrade] flash_erase(): Erase Flash Bank # 1

....................................................................................................................................... done
[upgrade] upgrade(): Writing upgrade image to Flash...
9....8....7....6....5....4....3....2....1....Flash not ErasedBOOT
=============================================
 ST7111 (0xC0)
 MODEL   : VITAMIN HD 5000
 H/W VER : 00.01.00.00
 S/W VER : 00.00.99.16
 DATE    : Apr  8 2010
 TIME    : 16:58:44
=============================================

BOOT
=============================================
 ST7111 (0xC0)
 MODEL   : VITAMIN HD 5000
 H/W VER : 00.01.00.00
 S/W VER : 00.00.99.16
 DATE    : Apr  8 2010
 TIME    : 16:58:44
=============================================


I przypomnę słowa @Giego
Niestety będzie ciężko a być może wcale nie da się odpalić fabrycznego softu pod naszym u-boot ponieważ fabryczny soft jest kompilowany pod OS21.
Więc pociecha taka będzie z MultiBoot że będzie można sobie wgrać na pena 2 czy 3 różne enigmy i wachlować nimi jak ktoś lubi.


Powrót do Enigmy wg. poradnika Giego http://pkteam.pl/viewtopic.php?f=109&t=5715
artver
 
Posty: 565
Dołączył(a): wtorek, 8 maja 2012, 19:05
Lokalizacja: Wrocław
Dekoder:: IPBOX99

Re: PKT SHOWBOX VITAMIN 5000 HD E2 HYPERION V3

Postnapisał Tomek33 czwartek, 2 stycznia 2014, 08:50

Dziękuje bardzo za odpowiedź.

A jak zapisałeś envy w dekoderze? przez kabel rs-232 czy przy użyciu pliku "update" czyli całkowicie bez kabla.
Może te envy źle się zapisują w dekoderze z tego pliku.
Korzystałem z 4xusb dla vitaminy z programu saveenv, odznaczyłem hello i wpisałem swój mac i taki plik update wygenerowałem i wrzuciłem do vitaminy przez pendrive.
Tomek33
 
Posty: 59
Dołączył(a): poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 06:29
Lokalizacja: Łódź
Dekoder:: VITAMIN HD5000

Re: PKT SHOWBOX VITAMIN 5000 HD E2 HYPERION V3

Postnapisał artver czwartek, 2 stycznia 2014, 23:25

Ja bezpośrednio przez kabel wg. instrukcji.
Sprawdź na innym penie załadować sapro.img

Jak nie pójdzie możesz spróbować modyfikacji z pliku Uprava_Vitamin_1.pdf - tylko nie przecinaj (u mnie ktoś tak podziałał) - tylko spróbuj wyjąć z wtyczki. Jednakże zerwanie plomb to utrata gwarancji. Tak więc może lepiej oswoić się z kablem :D
http://www.forum.satdigitalne.cz/viewtopic.php?f=420&t=12822
ale to już chyba wiesz ;)
http://www.satclub.pl/showbox-vitamin-f253/enigma-2-showbox-vitamin-hd-5000-t6898-90.html
artver
 
Posty: 565
Dołączył(a): wtorek, 8 maja 2012, 19:05
Lokalizacja: Wrocław
Dekoder:: IPBOX99

Re: PKT SHOWBOX VITAMIN 5000 HD E2 HYPERION V3

Postnapisał Tomek33 piątek, 3 stycznia 2014, 09:20

Witaj
W zeszły weekend właśnie rozkręciłem vitaminę i wyjąłem ten kabelek z wtyczki, poszło łatwo i szybko. (jedyne co zauważyłem po odpięciu tego kabla że dekodera sam się NIE resetuje po wgrywaniu softów fabrycznych i przy powrocie do ustawień fabrycznych, trzeba mu pstryknąć z tyłu żeby zobaczyć zmiany)

Naklejke już miałem dawno zerwaną bo już dawno jestem po gwarancji. Musiałem ją zerwać bo moja vitamina nie posiadała wlutowanego kondensatora który całkowicie zapobiega zacinaniu się transponderów z modulacją 8PSK i QPSK na zimnym dekoderze. Po wlutowaniu wszystko chodzi jak trzeba.

Najprawdopodobniej envy podane z pena z pliku update się źle zapisują. Dekoder chce wykonać rozruch tylko z usb sda1 i usb sda2 reszte jak mu wybiore to przeskakuje na co innego. @Artver spróbuj envy posłać przez pena?

Na ten moment zacząłem korzystać z boota od czechów. Umożliwia on bardzo szybkie przejścia między softem fabrycznym a enigmą i odpala enigmę z pendrive fat32. W taki sposób start trwa nieco dłużej ale startuje za każdym razem (a używam tych samych pendrive). Chłopaki z satdigitalne.cz spakowali nawet waszą Enigmę Hyperion v3 tak aby dało się ją z fat32 uruchomić - wiecie w jaki sposób oni ją pakują do plików root.img?

Ps. na razie korzystam z bootloadera czechów i waszej enigmy i jest ok.

Pozdrawiam Tomasz. Dzięki za pomoc
Tomek33
 
Posty: 59
Dołączył(a): poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 06:29
Lokalizacja: Łódź
Dekoder:: VITAMIN HD5000

Re: PKT SHOWBOX VITAMIN 5000 HD E2 HYPERION V3

Postnapisał artver piątek, 3 stycznia 2014, 17:56

Zanim zaczęliśmy testować również miałem czeskiego uboota :D

Zmiana z tar.gz na Hyperion3.img jest bardzo prosta - przynajmniej jak zainstalowałeś już tar.gz na penie :D :

- tutorial z fotkami : http://www.forum.satdigitalne.cz/viewtopic.php?f=420&t=11829
w skrócie:
- potrzebujesz program hdclone 4.0 professional w wersji robiącej backup - poczytaj uważnie - 99Euro ;)
http://lmgtfy.com/?q=hdclone+professional+edition
- wkładasz swojego pena z zainstalowanym softem PKT w wersji tar.gz (czyli zainstalowanym na partycji ext) do usb w swoim komputerze - wciskasz anuluj na info o formacie pendrive`a
- uruchamiasz start-programy- HDClone 4 Professional Edition - Run HDClone
- wybierasz Backup (Store entire disk) <next> HDClone skanuje dyski - klikasz na penie (USB) <next> wybierasz gdzie ma zapisać obraz (jeżeli wybierzesz np. C utworzony zostanie folder HDClone Images - w file image wpisujesz nazwę np. Hyperion3 <next> <next> <start> <start copying> Po komunikacie A complete image has been created... <Quit HDClone>
Na wybranym dysku np. C\HDClone Images\ masz swój obraz Hyperion3.img

Próba wgrania update (próba zmiany 4xusb na 2xusb) udała się za drugim razem - za pierwszym czytał i czytał - ale się nie doczytał. Po restarcie i ponownej próbie poszło - załadował oryginalne SaveENV PKT (sda1,sda2). Następna próba załadowania pliku update z SaveENV 4xusb z pena udana .
Próba załadowania z pena oryginalnego softu z pena jako sapro.img - niby załadował ale z błędem (flash not erased) - odpalał się nadal uboot PKT ale z rozwalonym multibootem.
Do wyboru saproUpdate lub 1...1 ?
Pomogło wgranie saveENV przez kabel i ponowne załadowanie sapro.img .

Muszę to jeszcze potestować ;)
artver
 
Posty: 565
Dołączył(a): wtorek, 8 maja 2012, 19:05
Lokalizacja: Wrocław
Dekoder:: IPBOX99

Re: PKT SHOWBOX VITAMIN 5000 HD E2 HYPERION V3

Postnapisał Tomek33 sobota, 4 stycznia 2014, 09:17

Potestuj, potestuj. Może jeszcze jakiś bug zostanie zauważony..

Hehe :D myślałem ze proces tworzenia root.img jest bardziej skomplikowany
Tomek33
 
Posty: 59
Dołączył(a): poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 06:29
Lokalizacja: Łódź
Dekoder:: VITAMIN HD5000

Re: PKT SHOWBOX VITAMIN 5000 HD E2 HYPERION V3

Postnapisał Tomek33 niedziela, 5 stycznia 2014, 14:15

Zauważyłem jeszcze kilka rzeczy odnośnie pracy hyperiona v3.
Na kanałach kodowanych na wyświetlaczu VFD podświetla się kłódka (tak jakby kanałbył zablokowany rodzicielską) zamiast dolara $ który oznacza kodowanie. Na enigmie od Sapro wyświetla się poprawnie dolar.

Niebieska dioda w przednim panelu... Na prawdę trudno ją zgasić. Gaśnie tylko w standby lub czasami jak wejdę w ustawienia frontpanel ustawie jeszcze raz na wyłączony i dam reset enigmy, wtedy zgaśnie. Po kolejnym uruchomieniu odbiornika dioda znowu świeci na całego i trzeba całą procedurę powtarzać.



Plugin shoutcast ten już wgrany coś nie działa. Wchodzę wybieram radyjko naciskam OK, usłyszę brzdęk stacji który trwa do 1s i koniec, pojawia się pomarańczowy pasek w lewym górnym rogu i nic nie idzie zrobić (nie ma GS) trzeba zrobić twardy reset. Co za tym idzie nie można radia posłuchać. Pamiętam na hyperionie v2 grało OK.

Testuję dalej.

PS. Czy ktoś mi powie co to jest dokładnie PIG? trochę poczytałem, że były problemy na nboxach i że lepiej to wyłączyć.

EDIT:
Ukryłem część tekstu z którą sobie poradziłem. Otóż wszystkiemu winien był fastboot 600MHz. Po wyłączeniu enigma uruchamia się bez zamulenia. Usunięcie pluginów nie miało na uruchamianie żadnego wpływu.
Na vitaminie lepiej sobie odpuścić OC gdyż samo ustawienie na 540MHz powoduje wywalenie się OSCAM i przestaje wykrywać pluginy. Po powrocie na 450MHz oscam wraca do normalnej pracy i wykrywa normalnie pluginy.

Są dwie opcje. Albo z tym programikiem do OC jest coś nie tak, lub po prostu procesor chodzi niestabilnie już na 540MHz i nic się na to nie poradzi. Enigma od sapro ma jakiś program do OC ale po uruchomieniu krzyczy że brak jakiegoś sterownika CPU i nie można sprawdzić OC.

Wykryłem kolejną dziwną sprawę.
oglądałem discovery HD i często słychać charakterystyczne trzaski takie cyk cyk co jakiś czas. Na 1080p trzaski są znacznie częstsze i głośniejsze. Po przełączeniu na 1080i trzaski są rzadsze i cichsze ale jednak są i to przeszkadza jak się coś ogląda robi się cisza i nagle cyk cyk. Na fabrycznym sofcie od I-winix ten sam kanał, nie ma trzasków. Sprawdź @artver u siebie.

Przeinstalowałem Shoutcast i wgrałem tego z menu pluginy --> media i nadal to samo, radio chwilę pogra i koniec zawiecha dekodera po całości.

Męczę dalej hyperiona.
Tomek33
 
Posty: 59
Dołączył(a): poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 06:29
Lokalizacja: Łódź
Dekoder:: VITAMIN HD5000

Re: PKT SHOWBOX VITAMIN 5000 HD E2 HYPERION V3

Postnapisał artver czwartek, 9 stycznia 2014, 17:08

Chwilowo nie sprawdzę - trochę się bricknął :?
Teraz testuję możliwości naprawy (flash/jtag) , szukam źródeł i sprawdzam koszty takich usług :D
artver
 
Posty: 565
Dołączył(a): wtorek, 8 maja 2012, 19:05
Lokalizacja: Wrocław
Dekoder:: IPBOX99

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Image PKT