Zmiana nboxa na F1

Poradniki dla wszystkich typów BOX-ów

Zmiana nboxa na F1

Postnapisał krajes środa, 4 października 2017, 08:40

Panowie. Przymierzam się do przesiadki z tego strucla pt.nbox na lepszy dekoder. Chyba dojrzałem do tej decyzji - nbox, był po prostu niestety pierwszy :)

Teraz pytanie.

Chcę używać hyperiona, bo obecnie nbox działa na openpli. Czytam forum już jakiś czas, niestety nigdzie nie mogę znaleźć jak wygląda struktura plików na hyperionie. Co za tym idzie, doczytałem tutaj, że w var/keys nie jest tak samo i 3 pliki oscam, nie mogą być tak skopiowane i przerzucone jak przy przesiadkach na kolejne openpli. Czy ktoś wyjaśni mi jak to wygląda na hyperion? Nie jestem hard userem ale coś tam wiem, staram się sam wyszukiwać odpowiedzi ale niestety nie wszystko mogłem tu znaleźć.

Co do Formulera F1:
Czy ten box nie wymaga wrzucania jakichś ubootów tylko wystarczy wgrane na pendrive 3 pliki, jakaś kombinacja klawiszy i instaluje się bez problemowo?

Dzięki za pomoc.
krajes
 
Posty: 9
Dołączył(a): środa, 4 października 2017, 08:31
Lokalizacja: wwa
Dekoder:: ADB

Re: Zmiana nboxa na F1

Postnapisał zukon środa, 4 października 2017, 10:14

Nie trzeba nic lutować, modować, chipować, wgrywać ubootów, uprawiać czarów itd :D to NORMALNY dekoder. Wgrywasz pliki na pena, pen do boxa i flashujesz.

Organizacja plików jest zawsze taka sama: /var/emu masz emulatory, /var/keys masz configi do nich. Emulatorów możesz mieć kilka-kilkanaście-kilkadziesiąt (tylko po co) jedyne co to muszą różnić się nazwą. Configi masz tylko jedne. I możesz je sobie przerzucać pomiędzy wersjami/softami bez najmniejszego problemu.
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!

Tymczasowy link do pobierania Hyperion 5.7


Tymczasowy link do pobierania Hyperion 5.5 SH4


NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Administrator
 
Posty: 7641
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 21:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: Zmiana nboxa na F1

Postnapisał krajes środa, 4 października 2017, 10:32

Już mi się zaczyna podobać. Mam nadzieję, że będzie tak łatwo jak piszesz. Powiem też, że to trochę Twoje wpisy zukon pt."nbox to nie dekoder - to stan umysłu" nakłoniły mnie do zmiany. :lol:

P.S. Czym różni się hyperion 5.7 dla formulera w wersji F1tc od F1?
krajes
 
Posty: 9
Dołączył(a): środa, 4 października 2017, 08:31
Lokalizacja: wwa
Dekoder:: ADB

Re: Zmiana nboxa na F1

Postnapisał zukon środa, 4 października 2017, 11:22

F1tc ma programowy trasncodding, na F1 nie działa transcodding ale teoretycznie powinno ruszyć KODI.
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!

Tymczasowy link do pobierania Hyperion 5.7


Tymczasowy link do pobierania Hyperion 5.5 SH4


NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Administrator
 
Posty: 7641
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 21:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: Zmiana nboxa na F1

Postnapisał cycu14 środa, 4 października 2017, 12:43

Lepiej dodaj i kup AX ULTRA HD 4K BOX HD51 749,00 zł a moze znajdziesz taniej
cycu14
 
Posty: 3
Dołączył(a): środa, 4 marca 2015, 21:06
Lokalizacja: Polska
Dekoder:: GM990

Re: Zmiana nboxa na F1

Postnapisał krajes środa, 4 października 2017, 13:07

Akurat jadę do Francji i będę mógł sobie kupić tego formulera w granicach 500zł.
Jaka jest przewaga AX HD51 nad formulerem?

Pracuję w jednej z platform satelitarnych i powiem Ci, że o 4K to będziesz mógł sobie pomarzyć ale może kiedyś w IPTV. Nikt za cały transponder na jeden kanał w Polsce umierał nie będzie. Wystarczy spojrzeć na naszą transmisję HD, gdzie przepływność jednego takiego kanału stoi na poziomie przesyłu niemieckiego SD.
krajes
 
Posty: 9
Dołączył(a): środa, 4 października 2017, 08:31
Lokalizacja: wwa
Dekoder:: ADB

Re: Zmiana nboxa na F1

Postnapisał cycu14 środa, 4 października 2017, 13:27

AX 4KBOX HD51 - najnowszy odbiornik z AX Technology. Jeden z najtańszych odbiorników na Linuxie obsługujący rozdzielczość UHD 4K (Ultra HD 2160p) oraz kodek wideo HEVC/H.265. Nieograniczone możliwości dzięki zastosowaniu oprogramowania OpenATV.
Wersja z dwoma głowicami satelitarnymi.
Tuner umożliwia także wbudowanie twardego dysku 2,5" do środka.
AX 4KBOX HD51 posiada uniwersalny czytnik kart więc umożliwia korzystanie z kart dowolnego systemu.
Dodatkowa kieszeń na moduły CI wraz ze specjalnym oprogramowaniem OpenATV daje możliwość współpracy z modułami CI+ (najnowszy moduł nc+ TNK w systemie Nagravision)
Potwierdzono także poprawne działanie modułów CI - nCAM HD dla TNK HD oraz Cyfrowy Polsat CI.

A co do K4 zobacz http://media.ncplus.pl/20878-platforma-nc-zapowiada-dekoder-4k-ready-ultrabox-i-wydarzenia-sportowe-w-4k
cycu14
 
Posty: 3
Dołączył(a): środa, 4 marca 2015, 21:06
Lokalizacja: Polska
Dekoder:: GM990

Re: Zmiana nboxa na F1

Postnapisał zukon środa, 4 października 2017, 13:37

Na plus 51HD (w stosunku do F1)
- UHD 4K (Ultra HD 2160p) oraz kodek wideo HEVC/H.265
- 1 x USB 3.0
- wewnętrzny dysk (w F1 tylko e-sata)

Na minus:
- 1 głowica w standardzie i miejsce na jeszcze 1 (w F1 2*DVB-S2 i 1 wolne miejsce)
- 1 * smartcard (w F1 są 2)
- brak obsługi kart SD

Też stoję na stanowisku, że w technologii satelitarnej 4k się nie przyjmie (w CATV czy IPTV jak najbardziej)

I jedna stacja 4k to trochę mało :D ( w sumie to nic)
CZAS NIE &#%$!! NIE STANIE!

Tymczasowy link do pobierania Hyperion 5.7


Tymczasowy link do pobierania Hyperion 5.5 SH4


NIE POMAGAM NA PW!!!
OGLĄDANIE PŁATNEJ TELEWIZJI BEZ OPŁACONEGO ABONAMENTU JEST PRZESTĘPSTWEM
Avatar użytkownika
zukon
Administrator
 
Posty: 7641
Dołączył(a): piątek, 6 marca 2009, 21:13
Lokalizacja: 3miasto
Dekoder:: GI XPeed LX3

Re: Zmiana nboxa na F1

Postnapisał sq9 środa, 4 października 2017, 13:39

@ cycu14
canal+ i nc+ nie będą prowadzić przekazów Sat w 4K bo to się po prostu nie opłaca (tak jak napisał @krajes) dlatego jest współpraca z Apple TV :idea:
koniec OFF-TOP temat jest o F1 a on UHD nie obsługuje ;)

ps.
żęś się @zukon pośpieszył :lol:
HYPERION 5.7
Avatar użytkownika
sq9
BetaEkspert
 
Posty: 1585
Dołączył(a): środa, 17 marca 2010, 22:38
Lokalizacja: Jo90db
Dekoder:: Inny dekoder

Re: Zmiana nboxa na F1

Postnapisał krajes środa, 4 października 2017, 13:41

Dzięki za info. News z nc+ traktuje jako marketingowe mydlenie oczu i gadki przed sezonem grzewczym. Zobaczysz kilka transmisji w 4K i to pewnie w upscalingu z HD :) . Ja na szczęście jestem z drugiej strony barykady :)

Seriale w 4K mogą robić ale zapewniam Cię, że nie zobaczysz ich w TV tylko na player.pl Najpierw niech pospłacają leasingi za wozy transmisyjne HD.

Jak mawiają rosjanie: pażyjom, uwidzim.


---
Edit: Dokładnie koniec przyjemnego offtopu. Podsumujcie jednym zdaniem: 250zł więcej ale czy warto?
krajes
 
Posty: 9
Dołączył(a): środa, 4 października 2017, 08:31
Lokalizacja: wwa
Dekoder:: ADB

Następna strona

Powrót do ABC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości